GroenLinks wil dat kroegen en clubs met discriminerend deurbeleid harder worden aangepakt. GroenLiks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi doet daartoe meerdere voorstellen. Zo moet het deurbeleid onderdeel worden van het vergunningenbeleid. Een eigenaar die na meerdere waarschuwingen en boetes in de fout blijft gaan kan zijn vergunning kwijtraken. Verder wil Dibi harder optreden tegen discriminatie op de werkplek en bij stages, door boetes, naming and shaming en undercoveronderzoek.
Dibi: “Dit is een krachtig middel voor een groot probleem. Teveel jongeren staan in het weekend letterlijk en figuurlijk voor een dichte deur. Ik vind dat clubs die stelselmatig discrimineren de deur voor lange of korte tijd moeten sluiten."
In Amsterdam kan de burgemeester sinds kort een horecavergunning op grond van discriminatie intrekken. De Commissie Gelijke Behandeling stelt dat discriminatie in het uitgaansleven regelmatig voor komt. Meestal worden mensen aan de deur geweigerd op grond van afkomst, geslacht en seksuele voorkeur. Zo oordeelde de Commissie vorige maand nog dat een café in Dordrecht bezoekers discrimineert vanwege hun afkomst. Maar de precieze omvang van dit probleem is niet bekend. Veel jongeren maken geen melding, omdat zij denken dat dit weinig zin heeft.
Dibi wil daarom een grootschalig undercoveronderzoek naar het deurbeleid. Door in kroegen en clubs in heel het land Mystery Guests in te zetten wordt duidelijk hoe vaak mensen ten onrechte worden geweigerd aan de deur. Die inzichten zijn nodig om discriminatie beter te kunnen bestrijden. De meldbereidheid kan daarnaast worden verhoogd door het jongeren zo makkelijk mogelijk te maken om een klacht in te dienen. Dat kan via social media. Via sms, Facebook en Twitter kunnen jongeren ter plekke een berichtje achterlaten. Dat is laagdrempeliger dan een telefoontje de volgende ochtend. Na een melding moeten jongeren ook beter op de hoogte worden gehouden van mogelijke vervolgstappen tegen een discriminerende horecagelegenheid.
Naast de horeca komt discriminatie nog te vaak voor op het werk en op de stageplek. Dibi wil dat stagebedrijven hun keurmerk kunnen verliezen na meerdere overtredingen. Ook stelt hij voor aan naming and shaming te doen en de arbeidsinspectie boetes uit te laten delen. Ook werkplekken kunnen wat Dibi betreft rekenen op undercover onderzoek.
Dibi: “Werk en onderwijs zijn de beste weg naar een waardevolle plek in de samenleving. Juist daar hoort discriminatie niet thuis.”