Nederland ondertekent het handelsverdrag ACTA niet, voordat duidelijk is of het verdrag in strijd is met de grondrechten. Dat schrijven minister Verhagen (Economische Zaken) en staatssecretaris Teeven (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze volgen daarmee de motie van GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed, die twee weken geleden is aangenomen. GroenLinks is tevreden met de reactie van het kabinet.
De motie van El Fassed kreeg twee weken geleden steun van PvdA, D66, SP, PVV, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren.
De partijen vrezen dat het verdrag, dat online piraterij moet tegengaan, in strijd is met Nederlandse wetgeving en grondrechten zoals de vrijheid van informatie en de vrijheid van meningsuiting.
“Hoewel wij op het standpunt blijven staan dat ACTA in overeenstemming is met Nederlandse en Europese regelgeving, nemen wij vanzelfsprekend zorgvuldig nota van de veelal kritische vragen van de Kamer en van burgers”, schrijven Verhagen en Teeven in de brief.
Europees Hof van Justitie
Ze vragen eerst de Raad van State om advies over deze kwestie en wachten verder af hoe het Europees Hof van Justitie het verdrag beoordeelt.
Vorige week maakte Eurocommissaris De Gucht bekend dat de Europese Commissie het Hof om raad vraagt. Deze instelling zal kijken of het verdrag in strijd is met Europese fundamentele rechten en vrijheden, zoals de vrijheid van meningsuiting en informatie, het recht op gegevensbescherming, en het recht op eigendom in het geval van intellectuele eigendom.
De Europese Commissie tekende ACTA eerder al, maar het Europees Parlement moet nog over het verdrag oordelen.
ACTA kan pas in werking treden als het is goedgekeurd door het Europees parlement en door de nationale parlementen van de 27 lidstaten.
Polen, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije en Duitsland hebben de ratificatie ook uitgesteld.
Lees ook: Dossier ACTA