GroenLinks wil dat de regering zo spoedig mogelijk advies in wint bij het Europees Hof van Justitie over wat de gevolgen kunnen zijn van het antipiraterijverdrag ACTA. Nederland zou niet eerder moeten instemmen voordat het Hof van Justitie duidelijkheid geeft over de verenigbaarheid van ACTA met Europese verdragen. Tweede Kamerlid Arjan El Fassed zal dit voorstel donderdag doen tijdens het debat over de Staat van de Europese Unie.

El Fassed: “Ik wil dat het internet een motor van innovatie blijft. ACTA bedreigt de privacy van internetgebruikers. Nederland mag het verdrag niet eerder ondertekenen voordat duidelijk is wat de gevolgen zijn voor journalisten, bloggers en andere internetgebruikers.”

Het ACTA-verdrag wordt nu wel vergeleken met de omstreden Amerikaanse PIPA- en SOPA-wetsvoorstellen. De Europese Commissie en de Nederlandse regering hebben herhaaldelijk aangegeven dat bestaande wetgeving niet hoeft te worden aangepast en dat het verdrag niet verder gaat dan wat nu wettelijk gezien al mogelijk is. Omstreden bepalingen, zoals het afsluiten van auteursrechtschenders van het internet, zijn geschrapt.

Gevolgen voor vrij internet

Toch is GroenLinks bang voor de gevolgen voor het vrij gebruik van internet met name het gebruik van internet door bloggers en klokkenluiders. Met het verdrag kunnen namelijk auteursrechthouders meer mogelijkheden krijgen om downloaders aan te pakken. ACTA bedreigt hierdoor de privacy van internetgebruikers. Juridische experts hebben bovendien verklaard dat ACTA om strijd is met Europees recht en dat het zelfs internationale verdragen schendt.

ACTA kan pas in werking treden als het is goedgekeurd door het Europees Parlement en door de nationale parlementen van de zevenentwintig lidstaten. GroenLinks hoopt dat het niet zover komt. Polen, Slowakije en Tsjechië hebben ratificatie inmiddels al opgeschort.