De twee kandidaat-partijvoorzitters Heleen Weening en Arno Uijlenhoet bezochten diverse afdelingen, werkgroepen en organisaties.
De verkiezingstour van de kandidaat-voorzitters
Dwars, GroenLinkse jongeren, ontving 6 januari de kandidaat-voorzitters. Uijlenhoet en Weening gaan verder naar Utrecht (partijbureau, 9 januari), Amsterdam (12 januari), Leeuwarden (14 januari), Leiden (15 januari), Utrecht (werkgroep natuur, 17 januari), Nijmegen (19 januari), Elspeet (GroenLinks Academie, 21 januari), Eindhoven (22 januari), Groningen (26 januari), Utrecht (28 januari), Assen (30 januari), Rotterdam (1 februari) en Wageningen (8 februari).
Het Congres koos op 11 februari Heleen Weening tot partijvoorzitter en Matthijs Nieuwenhuis als bestuurslid Publiciteit & Campagnes.
Nieuwjaarsbijeenkomst Amsterdam: goede voornemens
Amsterdam, 12 januari - De bijeenkomst van de afdeling Amsterdam was vooral nieuwjaarsborrel, en stond dus in het teken van de goede voornemens. Voornemens van afdelingsvoorzitter Patricia Seitzinger: "Het komende jaar komen we eindelijk boven de 4.000 leden", voornemens van wethouder Maarten van Poelgeest: "In 2012 streeft GroenLinks het CDA voorbij", en voornemens van fractievoorzitter Marieke van Doornick: "Zaterdag gaan we naar de manifestatie 'Een Ander Nederland', en het komende jaar gaan we hier keihard aan een ander Nederland werken."
Ook de kandidaat-voorzitters zetten hun goede voornemens op een rij. Beiden willen de partijdemocratie versterken en samenwerken met maatschappelijke partners om te komen tot een bredere progressieve samenwerking. Beiden benadrukken het belang van training en scouting van politiek talent. Op deze avond blijkt het verschil tussen de kandidaten vooral in hun motivatie om voorzitter te willen worden.
Uijlenhoet (r): "GroenLinks heeft veel in huis: veel talent, goede standpunten, doorbraken in het lokale bestuur, een kansrijke politiek/strategische positie. Daar kunnen we beter gebruik van maken. Ik geloof in de groei van GroenLinks."
Lees meer over de motivatie en de visie van Arno Uijlenhoet
Weening (l): "Door mijn werk in de Haagse gemeenteraad zie ik dat mensen steeds meer onder druk komen. Ik zie een behoefte aan GroenLinks. Een behoefte aan een partij die niet puur kijkt naar de cijfertjes, maar ook het belang ziet van waarden en van het welzijn van mensen."
Lees meer over de motivatie en visie van Heleen Weening
De toespraken duurden geen van alle lang, daarnaast was er uitgebreid gelegenheid voor nieuwjaarswensen en persoonlijk contact. Gelegenheid die door de beide kandidaat-voorzitters werd benut om druk te canvassen.
Verkiesbare voorzitters bij GrienLinks
Leeuwarden, 14 januari - ‘Onze Gasten uit Nederland’, zo kondigt Nico Smits van Grienlinks Fryslân de twee kandidaat-voorzitters aan bij de bijna vijftig leden die 14 januari uit Harlingen, Heerenveen, Westellingerwerf en twaalf andere Friese afdelingen naar Leeuwarden waren gekomen. Bij De Grote Wielen, beroemd van de Elfstedentocht, genieten de Friese GroenLinksers nog na van het nipte Friese ‘nee’ tegen het natuurakkoord van staatssecretaris Bleker. "Groen is goud", zegt Arno. "Je kunt duurzaam niet los zien van links en progressief", benadrukt Heleen: "Wij komen op voor wat kwetsbaar is, zowel people als planet".
Hoe gaat de nieuwe voorzitter bereiken dat GroenLinks gaat meeregeren, vraagt debatleider Isabelle Diks, in het dagelijks leven wethouder in Leeuwarden. Arno pleit voor een groene doorbraakpartij links van het midden die debatteert met de leden. Heleen vestigt de aandacht op de Partijraad, waar de Haagse en Europese fracties de leden consulteren uit heel Nederland. Maar liefst vier Friese GroenLinksers streden eerder die middag om de ene vrij gekomen plaats in de Partijraad.
Lagerhuisdebat in Leiden
Leiden, 15 januari - De beide voorzitterskandidaten zijn voorstander van een open debatpartij. De afdeling Leiden speelde daarop in met een debat in Lagerhuisstijl: via prikkelende stellingen werden de leden uitgenodigd positie te kiezen en hun standpunt te verdedigen. Bijvoorbeeld: "Willen we vooral een ledenvereniging zijn of een kiezerspartij? (meerderheid: ledenvereniging)", "Jolande Sap moet blijven" (bijna iederaan mee eens), "Moet GroenLinks focussen op nationale politiek of moeten we met internationale solidariteit in de media komen" (fifty-fifty).
Het viel de aanwezigen op dat de beide voorzitterskandidaten steeds soortgelijke standpunten innamen, dus werden ze uitgedaagd een stelling te formuleren die het verschil tussen hen beiden zou accentueren. Met wat aanscherpen door de gespreksleider werd dat: "Moet ons zwaartepunt liggen op Groen of op Links?"
Arno Uijlenhoet koos voor Groen: "Duurzaam betekent groen, en jazeker, duurzaam betekent ook rechtvaardigheid, er zijn voor iedereen, en solidariteit. Maar ik zou dat liever progressief-links noemen dan alleen links. Dat doet teveel denken aan de SP. Wel vind ik 'Groen' wervender dan 'Links'. Het onderscheidt ons meer van andere partijen."
Heleen Weening koos nadrukkelijk voor een middenpositie: "De kracht van GroenLinks is de combinatie van zorg voor kwetsbare mensen, als onderdeel van zorg voor alles wat kwetsbaar is, ook dieren en planten. Hier en aan de andere kant van de wereld. Dat we stáán voor mensen, daar mogen we best trots op zijn."
Het groene profiel verbreden of het sociale verscherpen?
Elspeet, 21 januari - Wie gaan 11 februari stemmen op het congres? Bij de negende leergang 'Zin in GroenLinks' van de GroenLinks Academie gaan zestien handen omhoog. Op wie van de twee kandidaat-partijvoorzitters gaan zij stemmen, op Heleen Weening of op Arno Uijlenhoet?
De stedebouwkundigen, advocaten, net afgestudeerden en andere talentvolle leden die zich voorbereiden op een actieve rol in de partij legden de twee tijdens hun studiedagen in Elspeet stellingen voor als: 'De voorzitter moet dienstbaar zijn en zich niet bemoeien met de politieke koers'. Heleen Weening, die zelf deelnam aan een voorganger van de leergang 'Zin in GroenLinks': "Ik wil de belichaming zijn van de leden, ik wil zorgen voor een koers die de fractie kan uitdragen. In die zin kies ik voor dienstbaar zijn." Arno Uijlenhoet, ondermeer bestuurslid van de afdeling Noord-Brabant: "Ik wil ons profiel als duurzame doorbraakpartij versterken, verbonden met andere hervormingsgezinde bewegingen zoals de milieubeweging." Heleen: "Ons groene deugt en ons tolerante profiel ook. Juist op het sociale vlak moet ons profiel scherper, laten wij beschermen wat kwetsbaar is: mensen, dieren en planten." Arno: "Toch moet ook ons groene profiel scherper, door de basis te verbreden". In Den Bosch is hij voorzitter van de groene businessclub: "Hier is dat gelukt, Brabantse groene ondernemers hebben zich aangesloten bij wat oorspronkelijk een lokale werkgroep van GroenLinks was." Wat zijn de verschillen tussen jullie, blijft de zoekvraag van de aanwezigen: "Wij willen wat te kiezen hebben!" Heleen en Arno leggen er een tandje bij. "Ik ben links-progressief," zegt Arno, "niet oud-links". Wat is dat, oud-links? "Dat niet alle oplossingen van de overheid komen, daar zit ons accentverschil." Klopt dat? "Ja", zegt Heleen, "het motief voor GroenLinks om progressief te zijn, is niet dat de overheid zich terug moet trekken, maar dat de huidige verzorgingsstaat niet langer houdbaar is. Ik vind solidariteit geen ouderwets woord."
Belofte: open debat voor leden die méér willen zijn dan kiezers
Eindhoven, 22 januari - Wij wonen in de sociaalste stad van Nederland, claimen de Eindhovenaren. Eindhoven corrigeert alle bezuinigingen van het Rijk uit de vrije ruimte in het Gemeentefonds, op basis van coalitieafspraken over het vliegveld bij Eindhoven. Arno Uijlenhoet en Heleen Weening willen een progressieve samenwerking, kondigen zij aan. Ook met het CDA? Ja. Arno: "Het gaat er om alle duurzame en progressieve krachten in de politiek te bundelen." Heleen: "Maar laten wij het vooral over onszelf hebben".
De GroenLinksers in Eindhoven willen vooral dat de leden het GroenLinks-verhaal inhoudelijk kunnen aanscherpen en dringen erop aan dat hun nieuwe partijvoorzitter zich daar sterk voor maakt. Ze krijgen een gewillig oor bij de twee kandidaten. "Ik wil een open debatpartij", zegt Arno. "De leden
willen méér zijn dan kiezers, ze willen gehoord worden", zegt Heleen. Applaus uit de zaal. Maar Kunduz dan? Ons fiat voor de missie is volgens de zaal zonder ledendebat tot stand gekomen, omdat we later in de regering willen. Heleen weerspreekt dat gewenste regeringsdeelname het motief is voor de Tweede Kamerfractie: "Wat je er ook van vindt, het gaat de fractie om internationale solidariteit". Arno: "Als voorzitter zal ik geen handtekening zetten onder zulke besluiten zonder een ledendebat."
De deelnemers kijken zorgelijk naar de peilingen voor de SP: hoe benadrukken wij dat GroenLinks de mens als individu ziet? Arno: "Door te laten zien dat deze crisis noch neoliberaal, noch vanuit de staat alleen kan worden opgelost, het gaat om samenwerking tussen overheid, burgers en groene bedrijven." Heleen: "Door voortdurend te benadrukken dat wij een andere verzorgingsstaat willen realiseren, waarin mensen hun talenten kunnen benutten."
In Eindhoven werd na afloop van de bijeenkomst al druk geregeld wie met wie kan meerijden naar Utrecht, waar het congres plaatsvindt dat met 1500 inschrijvingen nu al geheel is volgeboekt.
Partijvoorzitter: onzichtbaar of gezicht?
Utrecht, 28 januari - Partijvoorzitters als Ruth Peetoom (CDA) en Hans Spekman (PvdA) komen tegenwoordig nadrukkelijk op de voorgrond. "En jullie?", vraagt afdeling Utrecht aan Heleen Weening (links voor op de foto) en Arno Uijlenhoet (rechts voor). De twee kandidaat-voorzitters spreken op zondag 28 januari in Utrecht ruim vijftig GroenLinks-leden, die tot in de gang staan. Arno, die bewegingen buiten de partij bij GroenLinks wil betrekken, wil gezicht geven aan het debat voor een duurzame groene beweging. Heleen wil achter de schermen blijven: "Ik zorg voor de verbinding, de betrokkenheid van de leden, dat doe ik niet via de media". En willen zij de samenwerking zoeken met 'Occupy'? Beiden zien de beweging vooral als internationaal signaal tegen armoede en daar blijft Occupy steken. Heleen: "De politiek moet het vervolg oppakken". Arno: "GroenLinks heeft zijn eigen verhaal". Utrecht sluit af met een dringend verzoek aan de nieuwe partijvoorzitter: "Wie van jullie het ook wordt, alsjeblieft - verander het logo niet!" Applaus.
Foto: Joop de Smet
Partijvoorzitter, hier Assen: geef ons een GroenLinks-verhaal met gevoel
Assen - 30 januari - GroenLinks wordt gezien als een stadspartij, stelt Drenthe te Assen snedig: "Wat gaan jullie voor het platteland doen?". Arno Uijlenhoet en Heleen Weening begrijpen waar dit over gaat, de stadspartij GroenLinks en het platteland met zijn bevolkingskrimp. Arno gaat als partijvoorzitter het land in met de werkgroepen: "Discussiëren op locatie, over thema's als sociale zekerheid". Heleen gaat als partijvoorzitter het land in met de permanente programmacommissie: "Zodat het platteland meehelpt het GroenLinks-verhaal te maken."
In Assen is inderdaad behoefte aan een verhaal. "Wij willen ons Groene Boekje,", zegt de afdeling, die zelf werkt aan een GroenLinks-visie op de plattelandseconomie, "We willen méér dan een beginselprogramma, we willen een verhaal met gevoel." Heleen en Arno knikken. Heleen: "We voelen het wel, dat wij bij elkaar horen, maar wij hebben mensen nodig die ons verhaal onder woorden kunnen brengen. Daar wil ik voor zorgen". Arno: "Ons unieke verhaal is dat mens en milieu bronnen van waarde zijn en geen kostenposten. Met elkaar kunnen we dit verhaal concreet maken. Daarom is het zo belangrijk dat wij een open debatpartij zijn." Liever dialoog dan debat, vindt Heleen: "Niet botsen, maar uitwisselen". Arno wil zich graag verbinden met acties. Heleen ook: "En ik ga bijeenkomsten voor beroepsgroepen organiseren", zegt ze. "De pensioenleeftijd, daar hebben wij zo'n geweldig verhaal over," zegt één van de aanwezigen, "Wie veertig jaar gewerkt heeft, mag met pensioen, dat zou ik zó graag volop, voluit en voortdurend horen." Heftig geknik van zijn partijgenoten. "En graag een verhaal over kunst en cultuur", verzucht een afdelingsgenoot. Nog meer geknik in de vergaderzaal. En nog een vraag voor Arno: waarom was hij in 2009 de voorman van Newropeans? Arno antwoordt: "Om Europese democratie op de agenda te zetten. En ja, mijn verhaal bleek een GroenLinksverhaal te zijn - ik kwam thuis."
De kandidaten en het congres
Organisatieadviseur Arno Uijlenhoet (Vlissingen, 1969) en bestuurskundig onderzoeker Heleen Weening (Groningen, 1976) zijn beiden actief in GroenLinks, Uijlenhoet ondermeer in het bestuur van GroenLinks Brabant en Weening als fractievoorzitter GroenLinks in Den Haag. Beiden willen zich sterk maken voor de partij, die bestaat uit drie fracties, 250 afdelingen en 27.000 leden. De kandidatencommissie beschrijft Uijlenhoet als ontwikkelaar en vernieuwer en Weening als inspirator met een soms onconventionele aanpak.
Het GroenLinks-congres van 11 februari kiest de nieuwe bestuursleden. Naast een nieuwe voorzitter kiezen de leden ook een nieuw bestuurslid publiciteit en campagnes.