Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de belastingplannen van staatssecretaris Weekers. GroenLinks is teleurgesteld in de plannen. Het ontbreekt hierin aan een visie en echte hervormingen. De fiscale vergroening van het vorige kabinet wordt om zeep geholpen. Grootschalige belastingontwijking wordt niet aangepakt en slurpende auto’s worden beloond.
Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis over de GroenLinks-belastingplannen:
Ik vraag de staatssecretaris vandaag om het tonen van meer lef. Zo vraag ik om maximale transparantie in onze fiscale belastingontwijkingverdragen, zodat belastingontwijking kan worden aangepakt. En mijn amendement voor eenvoud, vergroening en banen, laat werken meer lonen en geeft schone energie een eerlijke kans.
Belastingparadijs
Nederland is een belastingparadijs Daar heeft ons fiscale verdragsbeleid voor gezorgd. Braakhuis:
Al die brievenbussen aan de Zuidas leveren nauwelijks reële economische meerwaarde op, maar gaan wel ten koste van Derde Wereldlanden.
Ondertussen weigert het kabinet vragen hierover te beantwoorden en een door de Kamer gevraagd onderzoek naar de gevolgen hiervan voor ontwikkelingslanden, uit te voeren. GroenLinks zal een amendement indienen voor meer transparantie zodat het parlement haar controlerende taak naar behoren kan uitvoeren. Braakhuis: “Het is uit met verstoppertje spelen. Ik wil inzicht in de fiscale black box. In mijn amendement vraag ik om de geheimhoudingsplicht in de Algemene wet rijksbelastingen (Awr) te beperken, zodat de Tweede Kamer inzicht kan krijgen in de fiscale belastingontwijkverdragen waardoor wetgeving op den duur kan worden aangescherpt.”
Fiscale vergroening
Het kabinet kiest voor fiscale vergrijzing in plaats van voor fiscale vergroening. In plaats van mensen te wapenen tegen een nieuwe economische dip met groene banen kiest dit kabinet voor het subsidiëren van de gevestigde fossiele energieverslindende bedrijven. GroenLinks dient een amendement in dat het mogelijk maakt de belastingtarieven op arbeid fors te verlagen: de belastingen in de 1e en 2e schijf gaan met 1% omlaag in 2012, oplopend naar 2% in 2015. Tegelijk krijgt schone energie eindelijk een eerlijke kans doordat de subsidie op fossiele energie met de helft afgebouwd wordt. Braakhuis:
Is het in deze tijden van harde bezuinigingen verdedigbaar om fossiele energie met 5,8 miljard euro te blijven subsidiëren via de fiscaliteit, terwijl schone energie nauwelijks iets toebedeeld krijgt en dus kansloos gehouden wordt door dit kabinet. Nu is het moment om met toekomstgerichte oplossingen te komen. Stop met ontwijken en toon een beetje lef.
Lees meer over GroenLinks en belastingen: