Rond Prinsjesdag protesteerde GroenLinks tegen de bezuinigingen van het kabinet, op straat en in de Kamer, in Den Haag. Op onze site vertellen mensen over onderwijs, over zorg, over de AOW en over werk. Mensen die midden in de maatschappij staan. En gefrustreerd worden door de maatregelen van dit kabinet.

Inke Logtenberg-Steenman: het MBO is de dupe

Inke Logtenberg-Steenman (42) werkt op het MBO-college in Hilversum. Inke is daar docente burgerschap en moet daarnaast Nederlands geven, waarvoor zij niet opgeleid is. Ook is zij verantwoordelijk voor de stages van een niveau-1 en niveau-4 opleiding en verzorgt ze de voorbereidende lessen daarvoor. Inke zegt dat ze gebukt gaat onder een zwaar takenpakket.

Het grote aantal taken van leraren is slechts één probleem in het onderwijs. Iedere dag heeft Inke te maken met de negatieve gevolgen van de bezuinigingen. De klassen zijn te groot waardoor de leerlingen onvoldoende aandacht en begeleiding krijgen. De ondersteunende faciliteiten, zoals werkruimtes, computers en digiboards, zijn er onvoldoende. Inke zegt dat het onderwijs daardoor heel ver van de leefwereld van de leerlingen staat en niet aansluit op de beroepswereld waarin de leerlingen stage lopen.

Inke is bang dat vooral MBO-leerlingen de dupe zijn en zonder diploma in de criminaliteit terecht komen. GroenLinks vindt ook dat de grootste uitdaging bij het MBO ligt. Meer jongeren moeten hun opleiding afmaken. GroenLinks wil dit stimuleren door de werkdruk van leraren te verlagen en meer leraren met een Masters-opleiding in te zetten in het MBO.

Lees meer: onze voorstellen voor het beroepsonderwijs

Marja Stahli: het kabinet berooft mij van mijn toekomst

Marja Stahli (56) uit Amsterdam is lichamelijk gehandicapt. Ze is zwaar spastisch. Iedereen heeft het altijd over participatie van mensen met een handicap, stelt Marja. Door het gebluf van het kabinet is Marja bang dat zij zelf binnenkort misschien niet langer mee kan doen.

Ondanks haar handicap is Marja steunfractielid van GroenLinks in Amsterdam Oost. Marja kan dit werk doen en haar hobby's uitoefenen omdat zij woont in 1 van de 1300 Fokuswoningen in Nederland.

Marja heeft veel hulp nodig: bijvoorbeeld bij in en uit bed gaan en met de deur uit gaan. Dankzij het Fokuswonen krijgt zij die hulp op het moment dat zij dat wil. Zo houdt ze regie over haar leven. Het is niet zeker dat deze woonvorm met de bijbehorende zorg voor Marja blijft bestaan. De staatssecretaris heeft toegezegd dat Marja verzekerd blijft van die zorg, maar Marja vertrouwt die toezegging niet en is bang dat ze haar zelfstandigheid verliest. Ze vindt dat het kabinet haar van haar toekomst berooft.

Iedereen heeft het altijd over participatie van mensen met een handicap, stelt Marja. Door het gebluf van het kabinet is Marja bang dat zij zelf binnenkort misschien niet langer mee kan doen. GroenLinks sluit zich hierbij aan. Iedereen moet volwaardig mee kunnen doen in onze maatschappij en het kabinet moet deze zekerheid bieden. Wij willen het beste uit iedereen halen en investeren in gelijke kansen voor iedereen.

Lees meer: onze onze voorstellen voor zorg

Lidi Schilperoort – Hartong: 48 jaar in de verpleging?

Lidi Schilperoort – Hartong (54) uit Hilversum werkt in de zorg. Ze is begonnen met de opleiding tot verpleegkundige toen ze 18 was. Lidi werkt hard en maakt lange dagen op de kinderdagbehandeling in het ziekenhuis.

Lidi vindt dat er niet goed is nagedacht over de verhoging van de AOW-leeftijd die nu wordt voorgesteld door het kabinet. Al 36 jaar werkt ze in de zorg. Als Lidi echt moet doorwerken tot haar 66e moet ze nog 12 jaar door en komt ze uit op 48 dienstjaren in de verpleging. Dat kan toch zeker niet waar zijn? Op dit moment stoppen veel verpleegkundigen eerder omdat het werk gewoonweg te zwaar is.

Net als Lidi is ook GroenLinks verbaasd over het voorstel. GroenLinks wil de AOW sociaal, eerlijk en modern maken door de leeftijd waarop iemand AOW krijgt te koppelen aan het aantal jaren dat iemand gewerkt heeft. Mensen die vroeg begonnen zijn met werken, kunnen dan eerder stoppen. Lidi, die begonnen is op haar achttiende, moet klaar zijn met 63 jaar.

Lees meer: onze voorstellen voor de AOW

Dé de Haas: ik wil werken, geen uitkering!

Dé de Haas (49) woont met zijn vrouw Janny de Haas in Lelystad. Dé doet onder begeleiding van een coach de PR van een belangenorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij maakt gebruik van een sociale werkplek, een werkplaats voor mensen die niet terecht kunnen binnen een regulier bedrijf.

Het kabinet wil een op de drie sociale werkplekken schrappen. Dé is bang dat hij door deze maatregel binnenkort geen werk meer heeft en thuis komt te zitten. Van het kabinet moet Dé bij een reguliere werkgever aan de slag, maar hij zegt uit ervaring dat veel bedrijven hem niet zullen willen.

Dé vindt het kabinetsbeleid niet alleen sociaal verwerpelijk, maar ook dom. Als hij straks geen werk krijgt, is hij aangewezen op een sociale uitkering. Dat wil hij niet. Dé wil juist werken voor zijn geld, net zoals heel veel van zijn lotgenoten.

GroenLinks wil mensen zoals Dé steunen door middel van een quotum voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten voor middelgrote en grote werknemers. Hiermee investeert GroenLinks in een 21e eeuwse participatiemaatschappij.

Lees meer: onze voorstellen voor arbeidsgehandicapten

Rond Prinsjesdag protesteerde GroenLinks tegen de bezuinigingen van het kabinet.  Op straat en in de Kamer. Lees meer.