Het Europees Parlement koos dinsdag op initiatief van de Groenen voor het Europese grondstoffenbeleid een drastisch andere richting dan de Europese Commissie voorstelde. GroenLinks-Europarlementariërs Bas Eickhout en Judith Sargentini zijn het met dit eerlijkere en groenere resultaat. Ze benadrukken dat de manier waarom we nu produceren en consumeren op langere termijn simpelweg onhoudbaar is. We moeten beter omgaan met onze grondstoffen.
Roofbouw vs hergebruik
“De strategie van de Europese Commissie heeft eigenlijk roofbouw in Afrika als oplossing voor het tekort aan grondstoffen”, legt Eickhout uit. Het Europees Parlement kiest nu voor hergebruik en als laatste optie voor import uit ontwikkelingslanden.” De import uit ontwikkelingslanden moet echter aan belangrijke voorwaarden voldoen. Sargentini: “Om de tekorten aan grondstoffen in Europa op te vangen mag er geïmporteerd worden, maar dan alleen als dit de opbouw van ontwikkelingslanden ten goede komt.”
Ambitieuze innovatiestrategie
De vraag naar metalen (voor bijvoorbeeld de productie van laptops en mobiele telefoons) zal in 2030 maar liefst twintig keer groter zijn dan nu. Europa is voor veel grondstoffen in grote mate van importen afhankelijk. “Het toekomstig welzijn van Europa hangt er dus van af of wij in staat zijn om onze zucht naar grondstoffen te verminderen en om veel meer gebruik te maken van recycling.” Het aangenomen rapport stelt voor om een ambitieuze innovatiestrategie te volgen in Europa, met nadruk op het hergebruiken van grondstoffen. “Alleen zo kunnen we blijven concurreren met China.”
Een goed voorbeeld van de voordelen van hergebruik is goud. In goudmijnen moet één ton grond doorgespit worden voor vijf gram goud, terwijl uit een ton elektronisch afval honderdvijftig gram goud gehaald kan worden. Eickhout: “Afvalbergen bestaan dus niet alleen uit rotzooi, maar zijn ook de mijnen van de toekomst. Er moeten echter nog grote stappen gezet worden voordat Europa een echte recycling-economie is. Sommige EU-landen lopen nog hopeloos achter met hun afvalbeleid.”
Eerlijke handel
De grondstoffen die alsnog betrokken worden uit ontwikkelingslanden moeten wel voldoen aan voorwaarden rond eerlijke handel. Sargentini wil dan dat de voorstellen snel worden uitgevoerd: “Handelsbeleid in Europa moet coherent en consistent zijn. Dit rapport is een belangrijke stap en moet vooral ook in het handelen van Europa terug te zien zijn. Europa heeft een verantwoordelijkheid om een einde te maken aan het leegroven van ontwikkelingslanden.”