Heeft Europees Parlement stemde woensdag in met nieuwe Europese regels voor etiketten op voedsel. GroenLinks-Europarlementariër Eickhout: "De huidige wildgroei aan verschillende logo's veroorzaakt onnodige verwarring onder consumenten. Terwijl voedseletiketten simpel en begrijpelijk dienen te zijn en consumenten niet mogen misleiden. Deze richtlijn is een stap in de juiste richting."

Op dit moment zijn er geen Europese uniforme regels voor de voedseletikettering van voedingswaardes. Eickhout: "De consumenten zijn hiervan de dupe, want die willen graag beter geïnformeerd worden over wat ze in hun mond stoppen. Begrijpelijke voedseletiketten kunnen bijdragen aan een gezondere levensstijl."

Op aandringen van de Groenen in het Europees Parlement moet straks het land van herkomst van vlees vermeld worden. "Consumenten hebben het recht om te weten waar bijvoorbeeld hun karbonade vandaan komt", stelt Eickhout. "Het onnodig gesleep met dieren kan op deze manier voorkomen worden of in ieder geval inzichtelijk worden gemaakt."

Ook de herkomst van olie moet op het etiket vermeld staan. Consumenten kunnen er dan bewust voor kiezen om geen olie afkomstig van palmolieplantages te kopen.

Misleiding aanpakken

Eickhout is tevreden dat ook misleiding van de consument beter aangepakt wordt, doordat 'nepkaas' en 'plakvlees' als zodanig moeten worden gelabeld. Daarnaast moeten voedseletiketten vermelden of er water aan bijvoorbeeld kippenvlees is toegevoegd.

Eickhout vindt het jammer dat het eerdere voorstel voor een stoplichtsysteem niet op een meerderheid kon rekenen. Een dergelijk systeem bestaat al in Engeland. Consumenten kunnen hiermee in één oogopslag zien of een product ongezond veel vetten, energie, zout of suikers bevat.

De stemming vandaag bevestigt een eerder bereikt akkoord tussen Europees Parlement, Europese Commissie en de Europese ministers. De nieuwe regels zullen vanaf eind 2014 ingaan, de regels voor etiketten op voeding zijn verplicht vanaf eind 2016.