Europarlementariër Bas Eickhout vindt dat de voorgestelde criteria voor de stresstests voor Europese kerncentrales aangescherpt moeten worden. Dinsdagavond debatteerde het Europees Parlement op dit onderwerp met Eurocommissaris Günther Oettinger van Energie. Hij lijkt dezelfde mening toegedaan, aldus Eickhout. “De stresstests voor Europese kerncentrales moet de risico's op een kernramp niet bedekken, maar juist onthullen zodat burgers weten welk risico ze lopen. We moeten vermijden dat we burgers een vals gevoel van veiligheid geven.”

Fukushima

Eickhout vreest dat de criteria voor de stresstest zoals ze nu zijn voorgesteld door WENRA (West-Europese Vereniging van Regelgevende Autoriteiten op Nucleair Gebied) tekort schieten: “Het lijkt erop dat veel van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de dramatische kernramp in Fukushima niet worden meegenomen bij de Europese stresstests.”

Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met terroristische aanvallen, menselijk falen of vliegtuigcrashes. “Dat is een groot gemis en daarom roepen de Groenen op om de criteria zodanig aan te passen dat de stresstests alle mogelijke risico's op een kernramp in kaart brengen”, legt Eickhout uit. “Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar de gevolgen zijn enorm: dan mag je geen enkel risico buiten beschouwing laten.”

Eigen handelen beoordelen

Eickhout vraagt zich af of er wel sprake is van een onafhankelijke controle: “Dezelfde experts die in het verleden verantwoordelijk waren voor de veiligheid van de centrales, moeten nu deels hun eigen handelen beoordelen.” Eickhout roept de Europese Commissie op om peer reviews in de criteria op te nemen, zodat experts niet hun eigen werk gaan controleren.

Verontruste burgers kunnen druk uitoefenen op de Europese Commissie om de criteria aan te scherpen door de e-mailpetitie te tekenen op www.nofaketest.eu. Donderdag en vrijdag komt de Groep Europese Regelgevers op het gebied van nucleaire veiligheid (ENSREG) bijeen om over de testcriteria te beslissen. In deze groep regelgevers zitten in tegenstelling tot WENRA ook experts van landen zonder kerncentrales.