Het Europees Parlement besprak woensdag de voorstellen van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout voor het verhogen van de Europese klimaatdoelstellingen. Hij wordt hierin gesteund door de milieuministers van Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Zweden, Spanje, Griekenland én Portugal. Eickhout heeft als rapporteur van het Europees Parlement de taak om het politieke proces in goede banen te leiden.

“Deze landen zien in dat ambitieus klimaatbeleid de Europese economie vooruit helpt”, aldus Eickhout. Stijgende en flink fluctuerende olieprijzen kunnen leiden tot een negatieve spiraal van minder economische groei en van toenemende werkloosheid. “Door verhoging van het klimaatdoel naar dertig procent minder CO2-uitstoot in 2020 daalt de jaarlijkse import van gas en olie met veertig miljard euro.”

Europa is grootverbruiker

Ook de Europese Commissie stelde vorige week dat het huidige Europese klimaatdoelstellingen niet voldoen. Om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celsius moet volgens de Europese Commissie over veertig jaar de CO2-uitstoot met tachtig procent verminderd zijn ten opzichte van het jaar 1990. Om dit doel op een kosteneffectieve manier te halen is de huidige doelstelling van twintig procent minder CO2-uitstoot in 2020 onvoldoende. “Europa is grootverbruiker van de grondstoffen op aarde en zal minder afhankelijk moeten worden van de import van kolen, uranium en olie. De afgelopen week heeft dat - tot mijn spijt - weer dubbel onderstreept”, stelt Eickhout.

Stemmen

Volgens de planning van het Europees Parlement komt het rapport van Eickhout op 24 mei in stemming in de milieucommissie en zal het voltallige Europarlement erover stemmen op 24 juni.