GroenLinks is ontevreden over de manier waarop het belangrijke debat over de toekomst van de Europese economie en de euro zonder de democratische instituties, zoals het Europarlement, plaatsvindt. Om een permanent reddingsfonds voor eurolanden mogelijk te maken moet het EU-verdrag een kleine wijziging ondergaan. GroenLinks ziet de noodzaak in om een beperkte wijziging door te voeren, maar mist democratische goedkeuring. Het Europees Parlement heeft nu slechts adviesrecht en is verder niet betrokken in de besprekingen.
Europees Parlement buitenspel
Om een lastige discussie te voorkomen, hebben de Europese regeringsleiders ervoor gekozen om het EU-verdrag via een vereenvoudigde procedure te wijzigen zonder een open democratisch debat, stelt Europarlementariër Bas Eickhout. “Het Europees Parlement staat formeel buitenspel, maar heeft vandaag in het debat duidelijk gemaakt dat verdere discussie over de toekomst van Europese samenwerking niet zonder de Europese en nationale instituties met democratische legitimiteit kan plaatsvinden.”
Meer maatregelen nodig voor stabiele euro
Eickhout benadrukt dat deze verdragswijziging slechts één onderdeel is van een groter pakket aan maatregelen voor de stabiliteit van de euro. Eickhout: “Andere voorstellen over verdere economische samenwerking zullen alleen slagen als ze de steun hebben van de bevolking en als ze binnen het raamwerk van de Europese Unie worden geplaatst, met een sterke rol voor de Europese Commissie.”
Op 24 maart besluit het Europees Parlement of zij positief of negatief adviseren over het voorstel.