GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini vindt dat de Europese Unie de leiding moet nemen in de asielcrisis op het Italiaanse eilandje Lampedusa. Sinds de democratische omwenteling in Tunesië zijn er op het eilandje, dat slechts tweehonderdvijftig kilometer uit de Tunesische kust ligt, duizenden Tunesiërs gearriveerd. Italië heeft inmiddels al de noodtoestand op het eilandje uitgeroepen en hulp gevraagd van de Europese Unie. Sargentini constateert dat de situatie aantoont dat het Europees asielbeleid niet functioneert.
EU-gecoördineerde aanpak is vereist
Sargentini: “Je ziet nu goed hoe door het ontbreken van een duidelijke gecoördineerde aanpak er gesteggel is tussen Italië en de Europese Commissie.” De discussie gaat over financiële hulp en over het wel of niet sturen van helikopters en boten, terwijl er onmiddellijk een gestructureerde en EU-gecoördineerde aanpak nodig is.
“De Europese Unie mag Italië niet in de steek laten, maar ze moet dan wel de leiding nemen. Alle hulp moet daarnaast voldoen aan humanitaire eisen en de mensenrechten moeten strikt worden nageleefd. Het recht op een behandeling van een asielverzoek mag door deze situatie niet worden ingeperkt”, aldus Sargentini.
Lampedusa tekenend voor falen Europees asielbeleid
De situatie op Lampedusa laat zien dat de Europese Unie haast moet maken met een Europees asielbeleid. Sargentini ziet verband met een discussie eerder in de week over de zogenaamde Dublinafspraken: Als al de gevluchte Tunesiërs een asielverzoek zouden indienen dan zou volgens het huidige systeem Italië alle verzoeken zelf moeten behandelen.
“Een ondoenlijke en oneerlijke situatie waar helaas de noordelijke EU-landen niks aan willen doen. Deze crisissituatie laat dus perfect zien hoe onevenredig het huidige systeem is en hoe snel dit dan ook moet worden veranderd.” Volgens Sargentini kan Lampedusa een tweede Griekenland worden als de Europese Unie niet opschiet met het hervormen van het huidig Europees asielbeleid. "De situatie is hetzelfde als in Griekenland en het verbaast mij dan ook enorm dat EU-landen de andere kant op kijken. Als Europa hebben we een dubbele verantwoordelijkheid, richting Italië maar vooral richting al die mensen op Lampedusa.”
Lampedusa toont ook ontbrekend EU-buitenlandbeleid aan
Sargentini wil ook dat de Europese Unie opschiet met het coördineren van structurele hulp en assistentie aan Tunesië. Volgens haar heeft Europa grote steken laten vallen in haar buitenlandbeleid door jarenlang het regime van de verjaagde dictator Ben Ali te steunen.
Het merendeel van de Tunesiërs waagde de oversteek naar Lampedusa om het vooruitzicht van een betere toekomst in Europa, stelt Sargentini. “Dit is het directe gevolg van de revolutie in Tunesië, waarin wij als Europa hebben gefaald. Als de Europese Unie van begin af aan gepusht had om democratische hervormingen en veranderingen in het beleid, dan was deze situatie niet zoals die nu is.”