De onderhandelingen tussen de Europese ministers en het Europees Parlement over de begroting van 2011 hebben donderdag niet tot resultaten geleid. Een blokkerende minderheid van landen, waaronder Nederland, weigerde een politieke verklaring te zetten tegenover de bereidheid van het Europees Parlement om het budget niet met zes procent, maar met minder dan drie procent te laten stijgen, zoals de regeringsleiders willen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is betrokken bij deze onderhandelingen en is verbijsterd.

Update: Maandagnacht zijn het Europees Parlement en de Europese ministers er opnieuw niet in geslaagd om tot overeenstemming te komen. De Europese Commissie moet nu met een nieuw voorstel gaan komen. Lees ook Struisvogelpolitiek van Nederland dwarsboomt akkoord EU-begroting.

Eickhout: “Wij hebben als onderhandelaars namens het Europees Parlement aangegeven bereid te zijn de financiële eis van de Europese ministers in te willigen, maar willen dan wel afspraken over hoe we bij volgende onderhandelingen over de meerjarenbegroting tot overeenstemming zouden kunnen komen. Een aantal landen weigert daarover nu afspraken te maken.”

Een andere toezegging die het Europees Parlement wilde in ruil voor de steun aan het verlagen van de financiële ambities was een toekomstige discussie over eigen middelen voor de Europese Unie. Ook daar kreeg zij nul op het request.

"Ik vind het onvoorstelbaar dat de ministers hier niet eens over willen práten,” aldus Eickhout. “Een discussie toezeggen over dit onderwerp betekent immers nog niet dat die eigen middelen komen. Een aantal landen, met onder andere Nederland voorop, graaft zich in en weigert zelfs maar toe te zeggen in de toekomst een discussie te willen voeren. Dit druist in tegen het Verdrag van Lissabon, waarin juist meer zeggenschap van het Europarlement is vastgelegd.”