Energiebedrijf Delta is te klein en staat er financieel te slecht voor om een tweede kerncentrale te kunnen betalen. Dat blijkt uit het rapport “The Economic Viability of Nuclear Power in the Netherlands” van Spring Associates. GroenLinks Tweede Kamerlid Kees Vendrik stelt hierover vandaag vragen aan de minister van Economische Zaken. “Een tweede kerncentrale in Borssele is niet alleen onbestaanbaar, maar ook onbetaalbaar”, aldus Vendrik.
Delta kondigde eerder aan om een tweede kerncentrale in Borssele te willen bouwen. Die plannen kunnen alleen worden doorgezet als Delta overgenomen wordt door een groot buitenlands bedrijf. Vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie van GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent aan, die stelt dat het economische en juridische eigendom van de kerncentrale in Borssele in publieke handen moet blijven.
“Uit het rapport blijkt dat eventuele deelname van Delta aan een tweede kerncentrales, zou kunnen leiden tot de verkoop van Delta. Dat zou in strijd zijn met onze aangenomen motie. De bestaande kerncentrale moet namelijk in publieke handen blijven. Daarom heb ik vandaag vragen gesteld aan het kabinet”, aldus Vendrik.
GroenLinks is tegen de bouw van een nieuwe kerncentrale. Kernenergie is niet duurzaam en zadelt toekomstige generaties op met giftig radioactief afval. GroenLinks investeert liever in echte oplossingen voor het klimaatprobleem. Door werk te maken van energiebesparing en duurzame energie.
Schriftelijke vragen van Kamerlid Kees Vendrik aan de minister van Economische Zaken
1) Is de minister bekend met het rapport The Economic Viability of Nuclear Power in the Netherlands, van Spring Associates?
2) Deelt u de bezorgdheid over de financiële positie van Delta NV, die in het rapport geuit wordt?
3) Is de voorgenomen overdracht van de aandelen Evides door de publieke aandeelhouders, hierin van betekenis?
4) Deelt u ook de conclusie van het rapport dat deelname van Delta aan een KCB II resulteert in de verkoop van het project of zelfs kan leiden tot de verkoop van Delta?
5) Heeft dit mogelijk ook invloed op het vervolg van de rechtszaak die diende voor het Gerechtshof te Arnhem, waar Essent in hoger beroep geboden werd zich te onthouden van (medewerking aan) handelingen die tot gevolg hebben dat de aandelen ‘Borssele’ in handen komen van een vreemde vennootschap?
6) Kan de minister meedelen hoe het is gesteld met de uitwerking van het convenant kerncentrale Borssele 2006?
7) Hoeveel van het in het convenant genoemde totaal (Delta en Essent) van € 200 miljoen is reeds geïnvesteerd in additionele innovatieve projecten ter verwezenlijking van de in het convenant vermelde CO2- emissiereductie?