De opbrengsten van de verkoop van CO2-emissierechten moet worden gestoken in hernieuwbare energie in plaats van in CO2-opslag. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout stelde dat gisteren in een debat in de mileucommissie van het Europees Parlement, in reactie op een ontwerpbesluit van de Europese Commissie.

Eickhout legt uit dat de Europese Commissie volstrekt onduidelijk laat of er überhaupt geld naar hernieuwbare energieprojecten gaat. Er wordt gesproken over acht CO2-opslagprojecten, die bij de huidige CO2-prijs al het beschikbare geld zouden opslokken. En dat terwijl er al veel subsidie voor CO2-opslag beschikbaar is.

Eickhout: "We hebben het voor elkaar gekregen dat de Commissie heeft toegezegd dat er een verdeelsleutel voor CO2-opslag en hernieuwbare energie komt. Als er vier miljard euro aangevraagd wordt voor zowel CO2-opslag als voor hernieuwbare energie, dan zal de subsidiepot fifty-fifty verdeeld worden.”

Het debat in de milieucommissie ging er fel aan toe. De Europese Groenen werden beschuldigd een ideologische discussie tegen CO2-opslag aan te gaan. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) beschuldigde de Europese Groenen ervan de twee-graden-doelstelling niet serieus te nemen door bij elk besluit op de rem te trappen.

Eickhout reageert: “We hebben juist bezwaar gemaakt omdat we de aanpak van klimaatverandering zo belangrijk vinden. Als we alleen CO2-afvang en -opslag financieren, komen we er nooit. Je kunt de grond volstoppen met CO2, maar uiteindelijk zul je de uitstoot moeten terugbrengen. Daar moet dus óók in geïnvesteerd worden. Wij hebben vandaag afgedwongen dat er niet alleen Europese subsidies naar CO2-opslag gaan, maar ook naar hernieuwbare energie zoals zon en wind.”