Dinsdag debatteerde het Europees Parlement over het gebruik van bodyscans op vliegvelden. Met deze bodyscans kunnen beveiligingsbeambten dwars door iemands kleding heen kijken. Kathalijne Buitenweg heeft veel vragen over het voorstel, dat oorspronkelijk niet eens aan het parlement voorgelegd zou worden.

De Europese Commissie beschouwde het plan om met nieuwe middelen veiligheidscontroles uit te voeren als een technische aangelegenheid. In het Europees Parlement ontstond echter commotie over plan, gezien de gevolgen die het kan hebben voor de privacy. Eurocommissaris Tajani heeft daarom besloten het Europees Parlement toch bij het besluit te betrekken.

Alternatief voor fouilleren
In de plannen is het onduidelijk of alle passagiers in de scan moeten, of alleen mensen die voor een tweede controle uit de rij worden gehaald en anders gefouilleerd zouden worden. Volgens GroenLinks is dat een belangrijk verschil. Buitenweg: "Bodyscans kunnen een goed alternatief zijn voor fouilleren, omdat veel mensen deze lichamelijke controle als intimiderend ervaren. Maar om iedereen door de scan te halen, roept wel een hoop vragen op. Worden de beelden gelijk na beschouwing vernietigd? Of worden ze enige tijd opgeslagen, en zal dan de naam bij de afbeelding worden vermeld? Hoe voorkom je dat de beelden op straat komen te liggen?"

Gebruik bij voetbalwedstrijden
Verder denkt Buitenweg dat als het gebruik op vliegvelden wordt uitgebreid, ook andere sectoren deze methode willen gebruiken. "Je kunt je voorstellen dat ook beveiligers van voetbalstadions erop aan zullen dringen om onder de truien van de hooligans te kunnen kijken. Wat vroeger science fiction leek, is nu toch echt mogelijk."

Huidige situatie
Op dit moment beschikken slechts Schiphol en het Engelse vliegveld Heathrow over dergelijke scans waarbij de contouren van een naakt lichaam op een scherm te zien zijn. Op beide vliegvelden gaat het om een proef, waarbij mensen ook kunnen kiezen voor fouilleren in plaats van de scan. Daarnaast is het hier duidelijk dat de gezichten van de mensen onherkenbaar worden gemaakt, de beelden niet kunnen worden opgeslagen en in een afgesloten ruimte worden bekeken. Het is onduidelijk in hoeverre de Europese Commissie dit soort voorwaarden aan het gebruik van de scans wil stellen.

Zie ook: