Een grote meerderheid in het Europees Parlement nam deze week een resolutie aan met veel kritiek op het akkoord met Australië over passagiersgegevens. Australië wil de gegevens gebruiken om terrorisme en ernstige criminaliteit te bestrijden, het akkoord geeft Australië echter de speelruimte om ze ook voor andere doelen te gebruiken.

In de overeenkomst staat dat vliegtuigmaatschappijen gegevens die ze hebben in hun reserveringssystemen over passagiers die van en naar Australië vliegen aan Australië moeten overdragen.

Doelen
Doordat het doel waarvoor de gegevens worden verzameld, niet duidelijk wordt omschreven in het akkoord, is het onmogelijk om te beoordelen of het verzamelen van de gegevens noodzakelijk en effectief is. Het parlement heeft dan ook uitgesproken dat de doelomschrijving niet adequaat is. Kathalijne Buitenweg: “Zijn deze gegevens uberhaupt wel noodzakelijk om terrorisme en criminaliteit te bestrijden? En zal Australië zich tot deze doelen beperken, of de gegevens ook voor andere dingen gebruiken?”

Vergelijking met akkoord met VS
Het akkoord met Australië is volgens Kathalijne Buitenweg een beter dat dat met de Verenigde Staten. Zo wil Australië de gegevens vijfenhalf jaar bewaren in plaats van vijftien en heeft Australië toegezegd alle gevoelige gegevens onmiddellijk te zullen vernietigen. Het Europees Parlement vindt dat dat vragen oproept. Kathalijne Buitenweg: “Waarom willen de Amerikanen de gegevens vijftien jaar opslaan als vijfenhalf ook voldoende is? En waarom willen zij in sommige gevallen wel gevoelige gegevens bewaren? Op deze vragen krijgt het Europees Parlement steeds geen antwoord, terwijl ze heel relevant zijn om de noodzaak van deze akkoorden te kunnen beoordelen.”

Binnenkort gaat de Tweede Kamer debatteren over het akkoord met de VS. GroenLinks vindt dat de Tweede Kamer bovenstaande vragen mee moet wegen in haar beoordeling van dit akkoord. Kathalijne Buitenweg: "De vragen die het akkoord met Australië oproept, tonen aan dat het akkoord met de Verenigde Staten de toets der kritiek zeker niet kan doorstaan."