De milieucommissie van het Europarlement stemde deze week voor een verbod op de meest schadelijke bestrijdingsmiddelen, zoals kankerverwekkende gifstoffen. Het voorstel komt van de Groenen. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg reageert verheugd.

"De afgelopen tijd schreeuwde de lobby van de conventionele boeren moord en brand. Wij zouden hun werk met deze maatregelen onmogelijk maken. Onzin, er zijn vaak prima alternatieven voor die ouderwetse, schadelijke middelen. Verandering is mogelijk. We moeten ook gewoon het lef hebben om de bescherming van milieu en volksgezondheid boven winstbejag op de korte termijn te stellen. Ik sta voor natuurlijke bloemen en niet voor gifbollen," zegt Buitenweg.

Verbod geldt voor klein deel bestrijdingsmiddelen
Het gaat slechts om een klein deel van de bestrijdingsmiddelen, er komt alleen een verbod op de allerschadelijkste. De Europese Commissie heeft onlangs in een brief aan het Europarlement bevestigd dat het verbod slechts een beperkt aantal middelen van de markt haalt. Het gaat hierbij om middelen die onder meer kankerverwekkend zijn, veranderingen in het DNA kunnen veroorzaken, tot onvruchtbaarheid kunnen leiden en het zenuwstelsel of het immuunsysteem kunnen aantasten.

Voor overige middelen gaat gelden dat ze van de markt gehaald worden op het moment dat er een minder schadelijk alternatief voor handen is. Die maatregel zal de innovatie flink stimuleren. Buitenweg: "Als producent van gewasbeschermingsmiddelen weet je dat het gaat lonen om in betere en minder schadelijke middelen te investeren. De EU gaat daar een markt voor creëren, zodra het schadelijke middel echt verboden wordt."

Gebruik bestrijdingsmiddelen moet naar beneden
Het Europarlement besloot verder dat het totale gebruik van bestrijdingsmiddelen naar beneden moet. Nationale overheden moeten actief beleid voeren om het gebruik van landbouwgif terug te dringen.

"Meer doen met minder gif. Veel boeren gebruiken nog steeds onnodig veel bestrijdingsmiddelen. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat het fruit er prachtig uitziet. Nou liever niet, geef mij maar een gifvrije appel met een bruin vlekje. Bovendien pleit ik ervoor om geen gif te gebruiken in de buurt van sloten. Zo kunnen we onze waterkwaliteit garanderen," aldus Buitenweg.