"De miljoenennota laat zien dat het kabinet volgend jaar heel fors gaat bezuinigen, maar desondanks de overheidsbegroting niet op orde krijgt. Het hele verhaal over orde op zaken dat het kabinet zo graag uitdraagt, blijkt Haagse bluf. De bezuinigingen op onderwijs, zorg, re-integratie en natuur maken de economie zwak. Mensen met lage en middeninkomens worden zwaar getroffen”, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap.


Bekijk onze tegenbegroting, lees het onderzoek miljoenennota en solidariteit, bekijk de video's van Jolande Sap tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, bekijk foto's en video's van de demonstratie tegen de bezuinigingen, lees Jolande Sap's reactie op de miljoenennota en lees de verhalen van mensen die zich in de steek gelaten voelen door dit kabinet.

Groenste tegenbegroting schept banen en investeert in onderwijs

Het persoonsgebonden budget blijft, er wordt 5,8 miljard euro vrijgemaakt voor banen en 1,5 miljard voor onderwijs. GroenLinks presenteert de groenste tegenbegroting met de meeste banen en laat zo zien dat economisch verantwoorde én toekomstgerichte oplossingen mogelijk zijn. Tegenover de Haagse Bluf van het kabinet zet GroenLinks echte moedige keuzes.
Lees meer

De Algemene Beschouwingen: “Kabinet, toon echte moed en hervorm”

“Haagse Bluf is het handelsmerk van dit kabinet, maar dat geeft Nederland niet wat het nodig heeft. Het kabinet moet stoppen met onafhankelijke en onwelgevallige cijfers weg te poetsen, zoals bij het PGB. Ook heeft ons land niets aan symboolpolitiek, zoals een boerkaverbod. Er is echt moed nodig om het echte verhaal te vertellen en de zaken aan te pakken.” Dat zei fractievoorzitter Jolande Sap tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.
Lees meer

 

GroenLinks trakteert op Haagse Bluf

GroenLinks heeft Tweede Kamerleden en bezoekers van het Kamergebouw deze ochtend voorafgaand aan Algemene Politieke Beschouwingen op Haagse bluf getrakteerd. Jolande Sap vindt Haagse bluf het handelsmerk van dit kabinet. "'De miljoenennota laat zien dat het kabinet volgend jaar heel fors gaat bezuinigen, maar desondanks de overheidsbegroting niet op orde krijgt. Het hele verhaal over orde op zaken dat het kabinet zo graag uitdraagt, blijkt Haagse bluf."
Lees meer

 

Nederlanders steunen GroenLinks-plannen investeringen in onderwijs en zorg

Er is breed draagvlak in de samenleving om ook in tijden van bezuinigingen te blijven investeren in voorzieningen als zorg, beter onderwijs en kinderopvang. Dat geldt ook voor mensen met een hoog inkomen. Dat blijkt uit onderzoek dat GroenLinks liet doen door opiniepeiler Maurice de Hond.
Lees meer

 

Miljoenennota: Haagse bluf raakt lagere inkomens en maakt economie zwak

“De miljoenennota laat zien dat het kabinet volgend jaar heel fors gaat bezuinigen, maar desondanks de overheidsbegroting niet op orde krijgt. Het hele verhaal over orde op zaken dat het kabinet zo graag uitdraagt, blijkt Haagse bluf. De bezuinigingen op onderwijs, zorg, re-integratie en natuur maken de economie zwak. Mensen met lage en middeninkomens worden zwaar getroffen”, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap.
Lees meer

 

Protest tegen bezuinigingen kabinet

Maandag 19 september demonstreerden maatschappelijke organisaties in Den Haag tegen de bezuinigingen van het kabinet. De begroting van Rutte is veel Haagse bluf, maar maakt de economie zwak en raakt de laagste inkomen. Terwijl Nederland, net als GroenLinks, juist wil investeren in zorg en in onderwijs. Jolande Sap: "De troonrede is een onbezield en sober verhaal. Het past bij dit kabinet dat als enig doel heeft bezuinigen. Er is geen aandacht voor grote uitdagingen zoals de eurocrisis en duurzaamheid."
Lees meer

 

Video

Jolande Sap op dag 2 van de algemene politieke beschouwingen over het PGB:

 

Het einde van het betoog van Jolande Sap tijdens de eerste termijn van de APB:

 

GroenLinks-leider Sap trekt de stekker eruit:

 

GroenLinks-leider Sap en fractievoorzitter Blok (VVD) in debat over Europa:

 

Jolande Sap over de Miljoenennota:

 

Linda Voortman op de demonstratie tegen de bezuinigingen:

Dit kabinet werkt ons tegen!

Op onze site vertellen mensen over onderwijs, over zorg, over de AOW en over werk. Mensen die midden in de maatschappij staan. En gefrustreerd worden door de maatregelen van dit kabinet.
Lees meer:

Begrotingsbehandelingen

Tweede Kamer

De rijksbegroting 2012 is niet klaar na het aanbieden van de Miljoenennota en de Algemene Beschouwingen in september. Voordat het kabinet alle plannen mag gaan uitvoeren, moet het parlement die goedkeuren. Tot het kerstreces overleggen alle ministers daarom één voor één over hun eigen begroting met de Tweede Kamer:

  • week van 10 oktober: Algemene Zaken;
  • week van 24 oktober: Koninkrijksrelaties;
  • week van 31 oktober: Veiligheid en Justitie;
  • week van 7 november: Volksgezondheid, Welzijn en Sport;
  • week van 14 november: Binnenlandse Zaken;
  • week van 14 november: Belastingplan;
  • week van 21 november: Infrastructuur en Milieu;
  • week van 21 november: Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking;
  • week van 28 november: Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen;
  • week van 28 november: Defensie;
  • week van 5 december: Landbouw en Natuur;
  • week van 12 december: Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

Planning onder voorbehoud (Kameragenda voor de komende weken). Iedereen die geïnteresseerd is, kan de openbare vergaderingen van de Tweede Kamer bijwonen. Bezoekers moeten door scanpoortjes, de scanprocedure begint een half uur voor het begin van de vergadering. Vergeet uw legitimatie niet. Bezoekersingang: Lange Poten 4, Den Haag. Meer bezoekersinformatie

Eerste Kamer

De Eerste Kamer moet de begrotingen ook goedkeuren, maar daar hebben de senatoren in de eerste maanden van het begrotingsjaar de tijd nog voor. Dit jaar komen nog wel:

  • 25 oktober: Algemene Politieke Beschouwingen

De Eerste Kamer heeft een publieke tribune. Daarop kunnen maximaal 35 personen de vergadering volgen. De eerste rij van de tribune is gereserveerd voor de pers. Bezoekersingang: Binnenhof 23, Den Haag. Meer bezoekersinformatie