De Tweede Kamer krijgt alsnog de mogelijkheid om de regie te nemen in de totstandkoming van een nieuw kabinet. Een meerderheid in de Kamer steunt het amendement van GroenLinks, mede ondertekend door D66, SP, PVV, PvdA en Partij voor de Dieren, om de Tweede Kamer zelf een (in)formateur te laten kiezen. Tweede Kamerlid Ineke van Gent: “Dit amendement komt tegemoet aan eerdere bezwaren van de Kamer op het D66-voorstel hiertoe. Het maakt het proces minder rigide en staatsrechtelijk zuiverder maar met dezelfde uitkomst als de leden Schouw en Van der Ham voor ogen hadden."

In het GroenLinks voorstel staat het beraadslagen over de verkiezingsuitslag en de mogelijkheden voor de kabinetsformatie voorop.

Deze beraadslaging kan plaats vinden in de eerste plenaire vergadering van de nieuw gekozen Kamer, maar als het zinvoller is het iets later te doen kan dat ook, als het maar binnen een week na de installatie van de Kamer gebeurt.

Het doel van deze vergadering is een informateur of formateur te benoemen en de opdracht vast te stellen.

Voor het voorstel van D66 was eerder geen parlementaire meerderheid. Door de aanpassing van het voorstel met het GroenLinks amendement is deze er nu wel. De totstandkoming van een nieuw kabinet wordt met het voorstel een stuk transparanter.

Van Gent: “Ik ben blij dat de Tweede Kamer nu de regie in eigen handen neemt. Iedereen kan nu in alle openbaarheid meekrijgen wie welke opdracht meegeeft om een kabinet samen te stellen.Dat is pure winst voor de democratie."

Het amendement vindt u hier:

 

2 Vergaderjaar 2011-2012



32 759 Voorstel van de leden Schouw en Van der Ham tot wijziging van het Reglement van Orde in verband met de aanwijzing van kabinets(in)formateur(s)



Nr.
AMENDEMENT VAN HET LID Van Gent cs
Ontvangen


De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:


Het voorstel wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt vervangen door:
1. Onverwijld na de installatie van een nieuw verkozen Tweede Kamer, maar uiterlijk een week na de installatie, beraadslaagt de Kamer in voltallige zitting over de verkiezingsuitslag. Het doel van de beraadslaging is een of meer informateurs onderscheidenlijk formateurs te benoemen en de door hen uit te voeren opdracht vast te stellen. Indien dat doel niet in de desbetreffende vergadering kan worden bereikt, besluit de Kamer daarover in een volgende vergadering, zo spoedig als dat mogelijk is.
2. In het tweede en derde lid wordt telkens ‘binnen een week’ vervangen door: in beginsel binnen een week
Toelichting
In het nieuwe eerste lid staat het beraadslagen over de verkiezingsuitslag en de (mogelijkheden voor) de kabinetsformatie voorop. Deze beraadslaging kan plaats vinden in de eerste plenaire vergadering van de nieuw gekozen Kamer, maar als het zinvoller is het iets later te doen kan dat ook, als het maar binnen een week na de installatie van de Kamer gebeurt. Het doel van deze vergadering is een informateur of formateur te benoemen en de opdracht vast te stellen.
In onvoorziene gevallen moet er rekening mee worden gehouden dat binnen de in het eerste lid genoemde tijdsspanne nog geen informateur(s) of formateur(s) benoemd kunnen worden, of dat het nog niet mogelijk is de (in)formatieopdracht te formuleren. Echter, zodra dat wèl mogelijk is, zal de Kamer overgaan tot het benoemen van één of meer informateurs of formateurs, en hun opdracht formuleren. Die opdracht kan uiteraard variëren van een verkennende, zeer ruime formulering - zoals het voeren van oriënterende gesprekken met de fractievoorzitters van alle in de Tweede Kamer vertegenwoordigde partijen - tot een nauwer begrensde. Het ligt voor de hand dat de eerste opdracht een verkennend karakter heeft. In het tweede en derde lid zijn vóór “binnen een week” de woorden ‘in beginsel’ toegevoegd. Het doel is om na afronding van een fase in het formatieproces binnen een week een volgende fase te starten. Er kunnen zich echter ook onvoorziene omstandigheden voordoen waardoor dit niet mogelijk is. Zodra die mogelijkheid er wel is komt de Tweede Kamer voltallig bijeen om de volgende stappen te zetten.
Van Gent Heijnen Elissen Van Raak Berndsen Ouwehand