Hoe kunnen bestuurders en politici van GroenLinks schone energie aantrekken en vuile energie uit de buurt houden? Dat was de centrale vraag op de GroenLinks-Energiedag afgelopen zaterdag. Een bijeenkomst met wethouders, gedeputeerden, raadsleden en parlementariërs.

Tijdens de dag is gebleken dat er al veel goede dingen gebeuren op het gebied van energiebesparing en het opwekken van schone energie. Een aantal voorbeelden van succesverhalen:

  • Nijmegen heeft een winkel ("Het Groene Hert') waar inwoners duurzame producten kunnen kopen en advies kunnen krijgen over subsidies. Ook kunnen leveranciers van duurzame energie en consumenten hier met elkaar in contact komen.
  • Amsterdam maakt het voor ondernemers mogelijk en makkelijk om windmolens te plaatsen door alle vergunningen die nodig zijn voor de bouw al aan te leveren.
  • In Groningen wordt de restwarmte van Het Universitair Medisch Centrum Groningen gebruikt om ongeveer 2000 woningen in de omgeving van warmte te voorzien.
  • Op initiatief van GroenLinks is in Lochem een lokale energievereniging opgericht, LochemEnergie. Burgers kunnen met behulp van LochemEnergie voorzien in hun eigen, duurzame, energiebehoefte.
  • Breda, al zeven keer de meest duurzame gemeente van Nederland, heeft als energiebesparende projecten onder andere een biogascentrale, een biomassacentrale, een aantal windmolens en een koude-warmte opslag.

Meer ervaringen en tips:

Informatie voor raadsleden op GLweb

Meer informatie voor raadsleden is te vinden op GLweb, het extranet voor actieve GroenLinksers (alleen met login):

Op de foto: wethouder Maarten van Poelgeest (Amsterdam) en Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.