De onderhandelingen voor de schoonmaak-CAO zijn vastgelopen. Schoonmakers in het hele land zijn daarom begonnen met acties. Donderdag 5 januari lopen duizenden schoonmakers een demonstratie dwars door Amsterdam-Zuid. Tweede Kamerlid Linda Voortman is erbij, samen met veel Amsterdamse GroenLinksers.
Om 11.00 uur komen de demonstranten bijeen in congreshal Amstelborgh/Borchland. De schoonmakers onthalen Linda Voortman, voormalig vakbondsleidster, glunderend. De demonstranten: "Zijn wij robots? Nee! Zijn wij mensen? Ja!". Op de demonstratieborden: "Zijn wij geen expats?" Inderdaad worden hier alle talen gesproken, van Turks tot Portugees. Een ander bord benadrukt: "Ali maakt schoon voor Erwin".
Om 13.15 vertrekken de demonstranten naar hotel Mercure, het startpunt van de optocht, een stoet van 42 bussen. Daar aangekomen wacht de stoet vol ongeduld op de geluidswagens. Vervolgens gaat het van de Joan Muyskenweg, over de Utrechtse brug, door de Pijp. GroenLinks Amsterdam is ook gekomen om steun te betuigen aan de demonstranten, onder andere gemeenteraadslid Jan Hoek en Hans Staphorsius (deelraad West) en Jan Kok (deelraad Zuid).
Jan Hoek:
De eerste twee ziektedagen moeten de schoonmakers als snipperdag opnemen. Schandalig!
Jan Kok:
Mijn partner is schoonmaakster en om bij haar werk op de Zuidas te komen is zij per maand tachtig euro kwijt aan de tram. Die reiskosten worden niet vergoed.
De protestmars eindigt bij het hoofdkantoor van Philips aan de Amselkade. De schoonmakers verwijten grote dure opdrachtgevers zoals Philips, de Rijksoverheid en de ING dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en wonderen verwachten voor onmogelijke lage prijzen. De eisen van de schoonmakers zijn te vinden op schoongenoeg.nu
Linda Voortman:
Als voormalig vakbondsbestuurder ben ik nog steeds trots op de lange staking van 2010. Maar liefst negen weken lang staakten de schoonmakers voor een beperkte loonsverhoging, opleidingsmogelijkheden en een reiskostenvergoeding. Het uiteindelijke resultaat leek mooi, maar nu blijkt dat lang niet alle beloften zijn ingelost. Veel schoonmakers krijgen nog steeds niet de beloofde opleiding of de mogelijkheid om Nederlands te leren. Dat terwijl schoonmakers zich willen ontwikkelen, de taal graag willen leren, dit alles voor een betere toekomst voor zichzelf en hun gezin. Ik juich het toe dat de schoonmakers uit de anonimiteit treden om actie te voeren voor een betere toekomst. Daarom steunt GroenLinks deze acties.
GroenLinks vindt het jammer dat de werkgevers in de schoonmaakbranche zich verschuilen achter de code ‘goed opdrachtgeverschap’.
Deze code vol mooie beloftes kwam in 2011 tot stand tussen vakbonden, werkgevers en opdrachtgevers. Maar in de praktijk zijn de mooie woorden nog steeds niet merkbaar.
Voortman: “Schoonmakers krijgen een laag loon voor zwaar werk, vaak buiten kantoortijden en vaak voor kleine uurcontracten. Wat ze vragen is niet meer dan redelijk, zoals doorbetaling bij ziekte, meer zekerheid voor tijdelijke krachten en een reiskostenvergoeding. Deze schoonmakers verdienen mijn steun en die van mijn partij.”