Het voorlopige akkoord tussen de provincies en staatssecretaris Bleker over het natuurbeleid moet van tafel, vindt GroenLinks. Vandaag concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport dat het akkoord leidt tot flink minder plant- en diersoorten. Door Blekers beleid realiseert Nederland 128.000 hectare minder natuur dan gepland. Nederland raakt zo elke zesde boom of plant kwijt, en Europa zal Bleker op de vingers tikken vanwege het verdwijnen van dieren en planten.

Tweede Kamerlid Ineke Van Gent: "Bleker gaat niet met de snoeischaar, maar met de kettingzaag de natuur te lijf. Elke zesde boom of plant in Nederland verdwijnt, als hij zijn zin krijgt. Niet doen!"

Bleker is voor zijn beleid afhankelijk van de provincies. Zij hebben met hem onderhandeld, maar alle individuele provincies moeten dat akkoord nog goedkeuren.

Nu de resultaten van het onderzoek van het belangrijke PBL laten zien dat het akkoord de natuur onherstelbaar beschadigt roept GroenLinks de provincies op niet onder deze voorwaarden te tekenen.

Mocht Bleker zijn plannen wel doorzetten krijgt hij het aan de stok met Europa. Nu al wordt Nederland in Brussel aangesproken op het niet halen van de normen. Volgens het PBL wordt de schade in de komende jaren groter.

Wat Van Gent betreft scharen de provincies en de Kamer zich achter dit verzet.

Diersoorten dreigen te verdwijnen

Typische Nederlandse diersoorten dreigen te verdwijnen. Het PBL acht het niet ondenkbeeldig dat Nederlandse iconen als de grutto uit onze natuur verdwijnen. Steden rukken verder op, de overgebleven dieren krijgen steeds vaker een flat in hun achtertuin.

Van het landschap dat de Hollandse meesters inspireerde, blijven straks alleen de karakteristieke luchten over, als je die nog kunt zien.

Van Gent: “Bleker noemt zichzelf geen natuurbarbaar. Het is nog erger dan dat. Voor dit kabinet is natuur slechts een kostenpost en het belang van natuur, nationaal maar ook mondiaal, wordt volledig onder het tapijt geveegd.”

Volgens het PBL zijn er aanvullende maatregelen nodig om de Nederlandse natuur er bovenop te helpen.

Oostvaarderswold wel afgemaakt

Vandaag werd bekend dat het natuurgebied Oostvaarderswold wel afgemaakt wordt, door een marktpartij. GroenLinks is zeer verheugd dat het Oostvaarderwold er ondanks het verzet van het kabinet toch gaat komen. Maar privatisering van natuurgebieden is niet de oplossing voor alle natuur in Nederland.

Natuurbehoud en beheer kan niet zonder een overheid die erkent dat natuur waardevol is voor een land.