De vergoedingsregeling die staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner in het leven riep om de klappen van de ingreep in het PGB op te vangen, is niet toereikend. Over twee weken gaat de regeling in, maar er zijn teveel losse eindjes en te weinig geld. Dat concludeert Tweede Kamerlid Linda Voortman na bestudering van de plannen en gesprekken met betrokkenen. Voortman wil de plannen van tafel.
Voortman: “Het blijft broddelwerk. Veldhuijzen van Zanten lijkt nog het meest op een slechte manager die al begint met reorganiseren, voordat ze weet waar haar personeel terecht komt. De staatssecretaris heeft met de natte vinger gekeken hoeveel mensen ze kan helpen met 50 miljoen euro en daar een regeling op ontworpen."
Twee weken voor het invoeren van de regeling zijn er nog veel te veel losse eindjes.
Het is nog volstrekt onduidelijk is hoe voor nieuwe cliënten vanaf 1 januari 2012 de zorg geregeld wordt. Wie meer dan 10 uur zorg krijgt is afhankelijk van z'n zorgkantoor, en wie minder dan 10 uur zorg krijgt heeft blijkbaar helemaal geen recht op eigen regie.
Die onduidelijkheid wil de staatssecretaris 'werkendeweg' oplossen. Wel weet ze nu al dat dat maximaal 50 miljoen euro mag kosten. Dat lijkt net genoeg om april te halen.
Daarmee komt de staatssecretaris weer een belofte niet na, eerst zei ze op het Plein dat ze het voor iedereen goed zou regelen, daarna dat de criteria voor de nieuwe regeling vanaf 1 januari helder zouden zijn. Nu wil ze over de ruggen van chronisch zieken en gehandicapten gaan experimenteren. Ze creëert steeds weer onzekerheid naar huidige en toekomstige cliënten.
GroenLinks wil het PGB handhaven, omdat het de meest persoonlijke manier van zorg is, minder kost en mensen in staat stelt hun eigen leven te leiden.
Drastisch minder zorg
Dat het kabinet nog vasthoudt aan de plannen is een wonder.
Een meerderheid van de bevolking, inclusief de eigen kiezers is tegen, volgens onderzoek van opiniepeilers. De bezuiniging is alleen te realiseren als er drastisch minder zorg verleend wordt, toonde het CPB aan. Mensen dreigen buiten de boot te vallen.
Dat is alleen op te lossen door uitzonderingen te maken op de huidige voorstellen, die de regeling dan nog slechter uitvoerbaar maken voor zorgkantoren.
Voortman: “Het kaartenhuis dat de staatssecretaris bouwt dondert steeds verder in elkaar. In maart of april is het geld op en dan zitten mensen zonder zorg. Stop ermee!”
Lees meer op redhetpgb.groenlinks.nl.