Mariko Peters weerspreekt het bericht in de Telegraaf over de rol die zij zou hebben gespeeld in een mogelijke claim tegen de Staat van de zakenman en vermeend ex MIVD-contact in Afghanistan. Zijn beweringen dat Peters als ambassademedewerker in Kaboel zijn dekmantel zou hebben verraden of hem in levensgevaar zou hebben gebracht vindt Peters absurd. De Nationale Ombudsman en de CTIVD, de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten, hebben de klachten van de man ongegrond verklaard, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa).

Peters: “Ik weet niets van deze zakenman. Zijn beweringen zijn absurd. Hij meldde zich in 2006 uit eigen beweging bij de ambassade in Kaboel en bood zijn diensten aan om Uruzgan beter te leren kennen. Begin 2006 ben ik twee keer aangeschoven bij vrijblijvende gesprekken met hem op de ambassade. Hij positioneerde zich als iemand met een breed netwerk in Uruzgan. Er kwamen in die periode veel mensen langs die dat deden. Ik vond zijn informatie niet buikbaar en heb daar niets mee gedaan. Ik ken zijn zakelijke positie of contacten niet, laat staan die met de Taliban. Ook weet ik niets over zijn vermeende contacten met de MIVD.“

De zakenman blijkt een schadevergoeding van 5 miljoen euro te willen en probeert al lange tijd om de Staat daarvoor aan te klagen. "Het valt te bezien hoe ver hij daarmee komt. Ik vind het een vaag verhaal met een hoop onzin” aldus Peters.

Volgens een verklaring van het ministerie van BuZa blijkt het om een lang lopende zaak te gaan waarin eerder de Nationale Ombudsman en de CTIVD, de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten, de klachten ongegrond hebben verklaard.