Het Europees Parlement sprak dinsdag naar aanleiding van de kernramp in Fukushima over Europese radioactieve limietwaardes voor voedsel uit Japan. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt het vreemd dat de Europese Commissie lagere normen hanteert dan de Japanse overheid. “Dit geeft de perverse prikkel om voedsel die niet in Japan mag worden gegeten, te exporteren naar Europa. De Europese Commissie meent dat het allemaal veilig genoeg is, maar het lijkt mij verstandig dezelfde normen te hanteren als in Japan.”

Update: Inmiddels lijkt de Europese Commissie alsnog te hebben toegezegd in ieder geval tot juni de strengere normen aan te willen houden. Vrijdag besluiten de Europese ministers of ze zich daarbij aansluiten en dan kan de Europese Commissie maandag het besluit bekrachtigen.

Standaardprocedure

Als gevolg van de kernramp in Fukushima heeft de Europese Commissie volgens de standaardprocedure een tijdelijke verordening in het leven geroepen die regels vaststelt voor radioactief voedsel uit gebieden waar een nucleair ongeluk heeft plaatsgevonden. De Groenen pleiten al jaren voor verlaging van de standaard maximale waardes radioactiviteit in deze procedure.

Strengere normen bij Tsjernobyl

Eickhout: "In de nasleep van de kernramp in Tsjernobyl golden er strengere regels dan nu. Ik wil elk risico uitsluiten en voorkomen dat Japan in feite haar onverkoopbare waar op de Europese markt dumpt. Daarom hebben wij gevraagd de waardes nu per direct aan te passen."

In het debat met Commissievoorzitter Barroso werd deze heikele kwestie aangekaart door de Groenen. Eickhout: “Volgens de Europese Commissie is er niets aan de hand. Over een paar maanden zal gekeken worden of de radioactieve limietwaardes voor voedsel aangepast moeten worden. Dat is natuurlijk te laat.”