De crisiscommunicatie over de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk was één grote chaos. Dat blijkt uit het nog vertrouwelijke rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid wat de NOS wist te bemachtigen. Het rapport zegt dat er een beeld van een falende overheid is ontstaan die bovendien informatie achterhield. GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat de crisisaanpak niet op orde was en vraagt een debat aan met minister Opstelten.

Volgens het rapport liepen verschillende overheden elkaar in de weg, het crisistelefoonnummer en de crisiswebsite waren niet bereikbaar, de rampenzenders konden het niet aan en allerlei foute berichten in de media werden niet gecorrigeerd.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “De uitkomsten van het onderzoek liegen er niet om. Bij een nog grotere brand hadden mensen en bedrijven geevacueerd moeten worden. Dan was de chaos nog groter geweest. Dit mag niet nog een keer gebeuren. We zijn nu een jaar verder. Ik wil van de minister weten of hij kan garanderen dat de crisiscommunicatie in Nederland nu wel op orde is. Niet alle rampen zijn te voorkomen maar mensen duidelijk vertellen wat er aan de hand is, wat de autoriteiten uitvoeren en wat de bevolking moet doen is het minste wat je kan verwachten".

De verschillende overheden en publieke organisaties communiceerden afzonderlijk met elkaar. Er was veel onduidelijk voor alle betrokkenen over wie wat moest doen doen en dat gaf spanningen over bevoegdheden.  Zo was er verschil van mening over de opschaling. De burgemeester van Moerdijk wilde zelf aan het roer blijven staan, maar anderen vonden dat de brand en de gevolgen veel te groot waren en dat de regio's de leiding moesten nemen. Dat betekent concreet dat niet de burgemeester van Moerdijk, maar die van Breda het voortouw zou nemen in de crisiscommunicatie en -bestrijding. Niemand hakte snel een knoop door.

“Burgers moeten bij een ramp kunnen rekenen op de overheid. Crisisbestrijding en -communicatie moeten gewoon op orde zijn. Heldere afspraken die iedereen ook kent zijn dringend nodig. Als de huidige wet op de Veiligheidsregios's dat niet biedt, dan moet de minister niet sussen maar aan de slag”, aldus Van Tongeren.