Er is een crisis in het hogeronderwijsstelsel, de diplomafraudes op hogescholen zijn geen incidenten. GroenLinks vindt dat het rendementsdenken in het hoger beroepsonderwijs (HBO) is doorgeslagen. De kwaliteit staat daardoor onder druk. Deze systeemcrisis los je op door het onderwijs terug te geven aan docenten en studenten en hogescholen aan te sporen meer kwaliteit te leveren.
GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver: “De bekostiging per diploma blijft een prikkel om kwantiteit boven kwaliteit te laten gaan. Bovendien is de positie van studenten en docenten te zwak, managers en bestuurders zijn dominant in het hbo.”
Concurrentie tussen hbo-instellingen is op de verkeerde gronden gestimuleerd. Staatssecretaris Zijlstra blijft rendement boven kwaliteit stellen. De manager van de instelling blijft een fetisj houden voor gigantische instellingen en krijgt er misschien nog een obsessie met exclusiviteit en excellentie bij.
GroenLinks wil goed hoger onderwijs voor elke student. Daarom moeten hogescholen alleen maar bekostigd worden op kwaliteit en krijgen docenten een centralere rol in de toetsing van de kwaliteit van het onderwijs.
GroenLinks wil een basisbekostiging per instelling en per student. Geen fratsen. Dat scheelt regeltjes en geeft vrijheid. Dan wil Klaver geen diplomabekostiging meer.
Ook wil GroenLinks niet op elk detail kwaliteitsafspraken maken. Hierdoor komt de nadruk meer op management te liggen en minder aan professionele ruimte voor de docent. Die docenten worden weer verantwoordelijk voor de kwaliteit van de toetsing en studenten zien daar op toe.
Klaver: “De gemiddelde HBO bestuurder klinkt als een bankier aan het begin van de financiële crisis. Net als toen wordt er gesproken over incidenten, terwijl het systeem niet deugt. De staatssecretaris moet dus nu kiezen voor kwaliteit boven rendement, het hoger onderwijs is te belangrijk om de problemen te ontkennen.”