GroenLinks verwijt minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid symboolpolitiek vanwege zijn besluit om Roemenen en Bulgaren nog twee jaar langer vrije toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt te ontzeggen. Dit pakt slechts negatief uit voor de Nederlandse arbeidsmarkt en voor de arbeidsomstandigheden van werknemers uit de EU. Voor Roemenië en Bulgarije die sinds 2007 lid zijn van de EU, gelden overgangsmaatregelen voordat de arbeidsmarkt voor hen volledig open gaat. Het kabinet besloot vandaag die termijn te verlengen.
GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver: "Kamp voert een achterhoedegevecht. Ik wil dat deze werknemers een goed loon en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden krijgen. Dan moeten zij wel de Nederlandse taal leren."
Kort geleden verscheen het rapport van de Commissie Koopmans, dat Kamerbreed is omarmd. Dat is helder over de impact van overgangsmaatregelen op de Nederlandse arbeidsmarkt: restricties voor werknemers uit andere EU-landen leiden ertoe dat CAO's worden ontdoken via de constructie van zelfstandige of via zwart werk.
Klaver vindt dat de minister zich moet concentreren op fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, betere arbeidsinspectie en huisvesting voor werknemers uit de EU in plaats van een achterhoedegevecht te voeren over de beperking van vrij verkeer voor een periode van twee jaar.
Kop in het zand
GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen wijst erop dat het kabinet steekt de kop in het zand steekt.
Roemenië en Bulgarije zijn volwaardig lid van de EU en daarbinnen mogen werknemers zich vrij bewegen. Per 1 januari 2012 moeten landen hun arbeidsmarkt voor Bulgaren en Roemenen openstellen.
Alleen als er zware verstoringen van de arbeidsmarkt zijn, mag daar nog tot uiterlijk eind 2013 van worden afgeweken.
Cornelissen: "Daar is in Nederland geen sprake van. Sterker nog, de werkgevers smeken om niet langer te wachten met het openen van de grenzen voor Bulgaren en Roemenen. Met deze maatregelen vertragen we slechts de aanpassing van de Nederlandse arbeidsmarkt aan de realiteit. In een vergrijzende arbeidsmarkt doet Nederland er beter aan de voordelen van het vrij verkeer te benutten, in plaats van het te beknotten."