Een Kamermeerderheid wil dat de collectieve beheersorganisaties (cbo’s) zo als Buma/Stemra, Sena, Norma en Lira, de komende drie jaar gebruiken om eerlijke, op maat gemaakte tarieven aan gebruikers van auteursrecht te gaan rekenen. Een motie hiertoe van GroenLinks, CDA, PvdA en SP kreeg vanmiddag brede steun in de Tweede Kamer.

Tweede Kamerlid Mariko Peters: “Ik ben blij dat er na een intensieve discussie nu voor commerciële en niet- commerciële organisaties verschillende tarieven gaan gelden. Auteurs moeten allereerst een eerlijke vergoeding krijgen maar monopolisten als Buma mogen niet zomaar ongestoord hun gang kunnen gaan. Door deze motie kan er bij de tarifering beter onderscheid gemaakt worden naar aard, omvang en functionaliteit van het gebruik. Zo kunnen een bejaardentehuis, carnavalsvereniging of discotheek voortaan een verschillend, eerlijk tarief betalen voor het draaien van een plaatje.”

Het voorstel is een aanvulling op het wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven, dat het toezicht op beheerders van auteursrechten versterkt.

Bij de aangekondigde evaluatie van de wet over drie jaar zal onafhankelijk onderzocht worden of het maatwerk bij tariefdifferentiatie verbeterd is. Mocht dit niet het geval zijn dan wil de Kamer dat er alsnog extra toezicht, vooraf, op de tarieven komt.

Peters: “Het regende tot nu toe klachten over de collectieve beheersorganisaties zoals Buma/Stemra, die onvoldoende rekening houden met de verschillende sectoren. Deze motie en de toezegging van het kabinet is een stok achter de deur dat hier verandering in komt. Als dat niet gebeurd komt er over 3 jaar alsnog verplichte toezicht op de prijzen.”

GroenLinks kreeg ook een meerderheid voor het amendement dat er voor moet zorgen dat meer geld over blijft voor muzikanten, schrijvers en kunstenaars.

Het amendement stelt regels aan het geld dat beheersorganisaties uitgeven aan allerlei culturele doelen en dus normaliter niet uitkeren aan auteurs.