Steeds meer telecombedrijven willen dat consumenten extra geld neertellen voor mobiele diensten als Skype of chat-app WhatsApp, omdat deze hun netwerk zwaarder zouden belasten. Donderdag steunde een meerderheid van de Tweede Kamer het voorstel van GroenLinks om de plannen van telecombedrijven, die diensten zwaarder te belasten of zelfs te blokkeren, een halt toe te roepen.

Het voorstel pleit ervoor dat de zogenoemde netneutraliteit gegarandeerd is. Dat betekent dat telecombedrijven niet mogen bepalen welke internetdiensten consumenten wel of niet gebruiken. GroenLinks wil nu dat minister Maxime Verhagen van Economische Zaken passende maatregelen treft en deze vastlegt in de Telecomwet.

De telecombedrijven willen dat consumenten extra geld neertellen de mobiele diensten omdat deze hun netwerk zwaarder zouden belasten. Tegelijk zouden de inkomsten van de bedrijven teruglopen als mensen minder bellen of sms'en. Afgelopen weken werd bekend dat telecombedrijven als KPN en Vodafone overwegen voor bepaalde diensten op mobieltjes extra geld te vragen of deze zelfs te willen blokkeren.

Nu blijkt dat er een Kamermeerderheid is voor het voorstel van GroenLinks om de voorgenomen plannen van de telecombedrijven te blokkeren. Braakhuis: “ Telecombedrijven moeten zelf nieuwe verdienmodellen bedenken om de ontwikkelingen het hoofd te bieden. Daarbij zouden deze bedrijven niet mogen bepalen wat een klant wel of niet kan gebruiken.”

GroenLinks stelt voor om in de Telecommunicatiewet op te nemen dat telecomaanbieders niet op basis van het soort gebruik van dataverkeer mogen differentiëren, en daarmee netneutraliteit te garanderen. Hierbij mogen aanbieders bepaalde diensten geen voorrang geven op het netwerk en ook mogen ze geen diensten blokkeren.

Braakhuis: “Er komen steeds meer innovaties op het gebied van telecommunicatie via internet en die ontwikkelingen gaan sneller dan we kunnen voorspellen. Dan is het absurd omdat te gaan blokkeren of zwaar te belasten. De telecombedrijven zullen zich moeten meegaan met deze ontwikkelingen in plaats van ze proberen tegen te houden.”

Lees ook: Dutch parliament to vote on net neutrality bill