Midden-Delfland, het laatste stukje groen tussen Vlaardingen en Maassluis, dreigt te verdwijnen onder een laag asfalt en beton door de Blankenburgtunnel, een nieuwe verbinding tussen de A20 en de A15. Bezorgde burgers, boswachters, en verschillende natuur- en milieuorganisaties luidden vandaag de noodklok. Kamerlid Rik Grashoff sprak de betogers toe. De samenwerkende organisaties hebben inmiddels meer dan 31.000 handtekeningen verzameld tegen de aanleg van de tunnel.

Rik Grashoff:

Dit kabinet wil een bijzonder natuurgebied en een prachtig landschap vernietigen om zogenaamd de verkeersproblemen ten westen van Rotterdam op te lossen. Maar meer asfalt ís geen oplossing, dat is allang duidelijk. Ons voorstel: investeer het geld in de economie en in openbaar vervoer.

Deze manifestatie is het eerste grootschalige protest van alle betrokkenen tegen de aanleg van de tunnelverbinding. Om vijf voor twaalf werd ter plekke een echte welluidende noodklok (oorspronkelijk een kerkklok) geluid. Hiermee werd duidelijk gemaakt dat de tijd dringt voor dit bijzondere natuur- en recreatiegebied. Ook van de Lucaskerk en de Grote Kerk van de gemeente Vlaardingen luidden de kerkklokken.

De bijeenkomst werd georganiseerd door Actiecomité Blankenburgtunnel Nee, Groeiend verzet, Milieudefensie, Milieufederatie Zuid-Holland en Natuurmonumenten. Ook GroenLinks-wethouder Jan Robberegt (Vlaardingen) was aanwezig (met het voltallige college van B&W).

Blankenburgtunnel

De Blankenburgtunnel zal met een nieuwe zesbaanssnelweg en torenhoge op- en afritten dwars door het zuidelijke Midden-Delfland van de A15 naar de A20 lopen. Hiermee veroorzaakt de snelweg forse schade aan landschap en natuur. De aanleg van de Blankenburgtunnel gaat ten koste van belangrijke recreatiegebieden in de regio Rotterdam - Den Haag.

Besluitvorming

Vorige week sprak de Tweede Kamer in een hoorzitting over de plannen voor de Blankenburgtunnel. Tegenstanders hebben een manifest aangeboden aan de vaste Kamercommissie van Infrastructuur en Milieu. Het manifest tegen de komst van de tunnel is ondertekend door tientallen bekende Nederlanders, zoals oud-minister van landbouw Cees Veerman, schrijver Maarten ’t Hart en wetenschapper Jaap van Duijn.

De samenwerkende organisaties hebben inmiddels meer dan 31.000 handtekeningen verzameld tegen de aanleg van de tunnel (teken ook!). Aanstaande maandag overhandigen de organisaties deze handtekeningen aan minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Eind dit jaar neemt de minister een besluit over de Blankenburgtunnel.

Meer informatie

Foto: Fred Libochant/Roel Dijkstra Fotografie