Ine Spuls, initiatiefnemer van Villa Bedreivigheid in Doetinchem wint de Ab Harrewijn Prijs 2011. Juryvoorzitter Paul Rosenmöller maakte dit bekend tijdens de uireiking, die plaatsvond op vrijdag 13 mei.

Ine Spuls is de Villa (Stichting Eigen Bedreivigheid) gestart naar aanleiding van de vraag van dak-, thuis en basislozen. De verwaarloosde staat van het pand en de tuin werd het beginpunt van bedreivigheid. De Villa is voor, door en met de doelgroep. Ze deint mee met de (on)mogelijkheden van de bezoeker. De Villa gebruikt geen zorgconcept, maar een werkfilosofie. Daardoor wordt de Villa eigendom van de mensen zelf. Zij worden hun eigen hulpverlener, docent, manager.in r.-k. spiritueel centrum De Boskant in Den Haag.

Uit het juryrapport: "De jury vindt Villa Bedreivigheid een fraai concept. Het biedt dak- en thuislozen nadrukkelijk een eigen plek, waar zij ook zelf verantwoordelijkheid voor dragen. De Villa biedt de mensen ook opleidingskansen en manieren waarop zij ervaring voor een beroep kunnen opdoen. Daardoor is het geen passieve opvang, maar een plaats die mensen uitdaagt om zelf zoveel mogelijk het heft in handen te nemen. De filosofie van het ontwikkelen van mensen, hun vaardigheden, zorgen voor een gezamenlijk thuis en het uitgaan naar de samenleving spreekt de jury erg aan en is daarom prijzenswaardig."

Er waren dit jaar 18 voordrachten gedaan door individuen en groepen uit het hele land. De jury koos daaruit vijf genomineerden. De andere vier genomineerden waren:

* Viki Alberdi van de Spaanstalige migrantenparochie La Sagrada Familia in Rotterdam. De parochie kent een groot aantal werkgroepen die vanuit de stichting Nuestra Casa (Ons huis) maatschappelijke taken verrichten.
* Joke de Haas van het Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant (ZHNW) te Eindhoven. Zij zet zich al ruim 30 jaar in voor Zelfhulp in de breedste zin. Vanuit haar eigen ervaringen in de psychiatrie is ze begonnen om met opzetten van een Fobigroep. Op dit moment draaien er 52 groepen/organisaties.
* Ivonne Meeuwsen van Tientjesproject, in diverse plaatsen. Het project biedt mensen met een laag inkomen aan de ene kant de mogelijkheid voor een tientje hun eigen werk in de wereld in te zetten.
* Henny van den Nagel van Huize Agnes in Utrecht, dat gestart is in de herfst van 2006 als opvanghuis voor vrouwen en hun kinderen, die zonder geldige verblijfpapieren in Nederland zijn. Huize Agnes geeft aan acht vrouwen en hun kinderen niet alleen onderdak en leefgeld, maar probeert op alle terreinen van het leven te streven naar een zo normaal mogelijk leven.

De Ab Harrewijn Prijs is een initiatief van de gelijknamige stichting. De stichting steunt vooral op particuliere giften, maar krijgt ook ondersteuning van: De Linker Wang, platform voor geloof en politiek; GroenLinks; Stichting Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken (DISK), de werkgroep Arme kant van Nederland/EVA en Emmaus Haarzuilens. De Prijs is vernoemd naar Ab Harrewijn, theoloog, dominee, arbeidspastor bij DISK Amsterdam, voorzitter en Tweede-Kamerlid van GroenLinks. De Ab Harrewijn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt sinds 13 mei 2003, een jaar na het plotselinge overlijden van Ab Harrewijn.

De jury van de Ab Harrewijn Prijs bestaat uit Siska Barelds (partner van Ab), Hub Crijns (directeur DISK), Ruard Ganzevoort, (voorzitter De Linker Wang), Eddy Reefhuis (oud-studiegenoot van Ab), Paul Rosenmöller (voormalig fractievoorzitter GroenLinks) en Els Veenis (voormalig partijbestuurder GroenLinks). De winnaar van de Ab Harrewijn Prijs krijgt een kunstwerk met bijbehorende cheque van 5000 euro uitgereikt. Voor de andere vier genomineerden is een prijs van 1500 euro beschikbaar.

Meer informatie over de Ab Harrwijn Prijs is te vinden op www.abharrewijnprijs.nl