Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de wantoestanden bij Vestia. De organisatie kwam in de problemen doordat zij voor miljarden euro’s aan derivaten bezit. Deze financiële producten verzekeren tegen een toekomstige rentestijging op leningen. De rente is de afgelopen tijd echter gedaald en daarom moet Vestia geld bijstorten. Vestia kreeg al steun van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw voor ruim 1,5 miljard. Topman Erik Staal vertrok met een vergoeding van ruim 3,5 miljoen euro. Intussen werd duidelijk dat nieuwe Vestiahuurders extra hoge huren van 9% te betalen krijgen.

GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman: “Vestia loopt vooruit op het voorstel van minister Spies dat voor bepaalde groepen huurders extra huurverhoging gevraagd kan worden. Vestia heeft haar huurders beloofd dat de huren niet omhoog gaan en daar houdt GroenLinks ze aan."

GroenLinks wil dat minister Spies er alles aan doet om te voorkomen dat huurders opdraaien voor de problemen bij Vestia. De 3,5 miljoen euro vertrekpremie mag niet worden verhaald op de huurders. Vestia loopt hiermee vooruit op de ruimte die het kabinet woningbouwcorporaties wil geven om meer huur te vragen aan mensen met een bruto jaarinkomen boven de 43.000 euro. Dit is afgesproken in het regeerakkoord, maar het voorstel is nog niet eens behandeld in de Tweede Kamer, laat staan dat er mee is ingestemd.

GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman hield de coalitiepartijen CDA, VVD en gedoogpartner PVV vandaag voor dat als zij niet willen dat Vestia-huurders deze enorme huurverhoging krijgen, ze hun steun voor het voorstel zoals dat nu is moeten heroverwegen.

Wie waarvoor verantwoordelijk

In het Vestia debat verder veel vragen over wie nu waarvoor verantwoordelijk is. Zo wees het Waarborgfonds Sociale Huisvesting, dat vooraf toezicht houdt, in de media elke verantwoordelijkheid voor de problemen bij Vestia van de hand. De vraag is of dit terecht is. Uit andere mediaberichten bleek namelijk dat Vestia het toezicht vanaf 2008 heeft geprobeerd te ontlopen. GroenLinks vindt het verhaal dat het ministerie pas in september 2011 van de problemen wist vreemd klinken.

Voortman: “Als de WSW weet dat Vestia toezicht probeert te ontlopen, dan zouden er toch al alarmbellen moeten gaan rinkelen? Wie geen toezicht wil, zou wel eens wat te verbergen kunnen hebben.”

GroenLinks steunt het CDA-voorstel voor een parlementaire enquête. Dat kan inzicht geven in hoe de besluitvorming destijds rondom het op afstand zetten van woningcorporaties heeft plaatsgevonden. Veel partijen die vandaag de mond vol hadden over meer controle op de financiële huishouding van corporaties, hebben de voorwaarden voor deze wantoestand juist mogelijk gemaakt.

Voortman: “Die partijen die vandaag grote woorden spraken hadden ook wel wat zelfkritischer mogen zijn over waarom ze eerder akkoord gingen met het uit handen geven van invloed over woningcorporaties. Misschien dat een enquête dat zelfinzicht nog kan brengen.”