Eind mei was er in het Europees Parlement een hoorzitting over de evaluatie van het Dublin-systeem dat opgezet is om te voorkomen dat mensen in meerdere Europese landen tegelijk asiel aanvragen. GroenLinks wil een aanpassing.
Kathalijne Buitenweg: "Natuurlijk willen we een Europees asielbeleid, maar dit systeem levert een aantal problemen op die we op moeten lossen. Zo zijn de staten in het zuiden van Europa voor veel meer asielaanvragen verantwoordelijk dan die landen die niet aan de buitengrenzen van de EU liggen. De Europese lidstaten horen landen als Malta en Griekenland de financiële middelen te geven om deze mensen goed op te vangen."
Dublin-systeem
Het Dublin-systeem is de eerste aanzet tot een uniform Europees asielbeleid. Het huidige Dublin-systeem werkt als volgt: de eerste lidstaat waar iemand asiel aanvraagt is verantwoordelijk voor het behandelen van het asielverzoek. Als een asielzoeker in een andere lidstaat ook asiel aanvraagt, dan mag die andere lidstaat hem of haar terugsturen naar de lidstaat waar de asielzoeker het eerst het verzoek deed.
Werkt prima, maar rechtvaardig?
In juni vorig jaar heeft de Europese Commissie het Dublin-systeem voor asielzoekers geëvalueerd. De Commissie stelt dat het systeem prima werkt. In de hoorzitting eind mei werd er gereageerd op deze evaluatie en het ontwerprapport van de Engelse groene europarlementariër Jean Lambert. Lambert stelt ook dat het systeem wel werkt, maar vraagt zich af of het systeem wel rechtvaardig is. Een mening die Kathalijne Buitenweg deelt.
Gezinshereniging
Het is voor lidstaten mogelijk om op de regel dat asielzoekers worden teruggestuurd naar de lidstaat waar ze als eerste binnenkwamen uitzonderingen te maken. Daarbij kan vooral gedacht worden aan uitzonderingen vanwege van gezinshereniging. In de praktijk wordt er echter amper gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Kathalijne Buitenweg: "Dat zou er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat iemand die asiel aanvraagt in Griekenland, niet herenigd kan worden met zijn gehandicapte meerderjarige dochter die een verblijfstatus heeft in Italië. Dat kan toch nooit de bedoeling van het systeem zijn."
Zie ook: