GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is somber over de voortgang die Haïti maakt sinds de aardbeving van een jaar geleden. Woensdagavond sprak het Europees Parlement over het land. Sinds de aardbeving is wederopbouw van Haïti nauwelijks een stap verder. De Europese Unie en de EU-lidstaten hebben miljoenen euro gestoken in noodhulp, maar Haïti ligt nog altijd in puin en meer dan een miljoen mensen wonen in overvolle tentenkampen.

Er brak een cholera-epidemie uit; er werd gefraudeerd en geïntimideerd in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in november en de tweede ronde laat nog steeds op zich wachten. Haïti lijkt niet in staat zich zelf uit de ellende te trekken. Sargentini: “De grote vraag is hoe de internationale gemeenschap en de Europese Unie het land kunnen helpen bij de opbouw van het land en de democratie.”

Geen veilige noodopvang

De noodopvang is niet veilig. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen blijft aan de orde van de dag, aldus Amnesty International in haar laatste rapport. Gewapende mannen die 's nachts in de kampen ronddwalen verkrachten de vrouwen die in de tentenkampen wonen. Dit illustreert dat, een jaar na de aardbeving, het land nog steeds zeer instabiel is.

Politieke crisis

Ook de politiek verkeert in een crisis na de problematische eerste ronde van de presidentsverkiezingen in november. En dan staat nu opeens de oud-dictator Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier op de stoep. Bijna vijfentwintig jaar nadat hij na een volksopstand tegen zijn wrede regime was gevlucht. “Het is onduidelijk wat deze aasgier komt doen in een land dat zodanig ontwricht is. Veel goeds kan het niet zijn”, aldus Sargentini. Baby Doc is inmiddels opgepakt door de Haïtiaanse politie. “Laat ze hem voor de rechter brengen vanwege zijn misdaden tegen het volk in de jaren tachtig.”

Haïti heeft nog lange tijd hulp nodig, niet alleen bij het puinruimen, maar ook bij het bouwen aan een rechtstaat, het tegengaan van corruptie en de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes. Europa moet het land helpen de omslag te maken van noodtoestand naar ontwikkeling.