Tweede Kamerlid Arjan El Fassed en Europarlementariër Judith Sargentini maken zich grote zorgen over de explosieve situatie in Libië.

De hoofdpunten op een rij:

- De Europese Unie moet de Libische strijd voor democratie onverkort steunen.

- GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat EU-ministers het te vroeg vinden voor sancties tegen Libië.

- De VN Veiligheidsraad moet zich niet alleen uitspreken over Libië, maar moet ook passende maatregelen nemen.

- Het Europees rampenfonds moet worden ingezet bij vluchtelingenstromen naar Italië, Malta en Griekenland.

Onbegrijpelijk

De EU-lidstaten lieten maandag weten dat zij het nu nog te vroeg vinden om sancties op te leggen aan het Khaddafi-regime in Libië. GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed: "Het is onbegrijpelijk dat minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken en zijn collega's in Brussel het te vroeg vinden voor sancties. Nu het regime van Khaddafi zelfs legervliegtuigen inzet tegen de eigen bevolking, kan er niet langer worden gewacht."

Minister Rosenthal vindt het 1-2-3 dagen te vroeg is voor sancties. Zijn eerste prioriteit is dat Nederlandse burgers in veiligheid worden gebracht.

El Fassed: "De Europese Unie dient de VN Veiligheidsraad bij elkaar te roepen om tot maatregelen te komen waardoor het geweld tegen de inwoners van Libië stopt. Nederlandse en andere buitenlandse burgers kunnen dan ook in veiligheid worden gebracht."

De EU-ministers bespraken ook het risico voor een vluchtelingenstroom richting Europa. Mocht het geweld in Libië aanhouden, dan zullen Griekenland en Italië daarvan als eerste de gevolgen merken.

"Door nu daadkracht te tonen kan het geweld in Libië gestopt worden en zal een vluchtelingenstroom mogelijk uitblijven. Drie dagen afwachten, is gezien de omstandigheden geen optie", aldus El Fassed.

Europese delegatie

Ook de Europese delegatie van GroenLinks wil dat de Europese Unie onmiddellijk actie onderneemt tegen Libië en het geweld in het land sterk veroordeelt, en dat de Europese Unie per direct elke vorm van onderhandelingen over een samenwerkingsovereenkomst tussen Europa en Libië staakt.

Volgens Europarlementariër Judith Sargentini kan de Europese Unie nu onmogelijk met Libië onderhandelen over samenwerking en het terugsturen van vluchtelingen, terwijl ondertussen onschuldige burgers worden gedood:

“De wijze waarop het uiterst repressieve regime van Khadaffi op dit moment demonstranten de mond snoert is onacceptabel.”

Sargentini: “Er wordt letterlijk zwaar geschut ingezet door de Libische regering met talloze doden en gewonden als gevolg, en wéér is de Europese Unie muisstil. Onschuldige mensen worden gedood omdat ze af willen van het meer dan veertig jaar oude juk van Khadaffi's dictatoriale regime.”

Kaderovereenkomst met Libië

De Europese Commissie is sinds 2008 met Libië (eind vorig jaar nog het gastland voor de EU-Afrikatop) in onderhandeling over  het opzetten van een kaderovereenkomst tussen de Europese Unie en Libië. Een kaderovereenkomst wordt concreet ingevuld met afspraken over een uitgebreide samenwerking op verschillende vlakken, zoals handel en asielbeleid.

Het Europees Parlement heeft eind vorige maand nog een resolutie aangenomen waarin het strenge eisen stelt aan deze onderhandelingen.

Volgens Sargentini moet naast het staken van deze onderhandelingen ook de zogenaamde ‘praktische’ samenwerking onmiddellijk worden bevroren. Europa werkt al, ondanks vele bezwaren, samen met Libië om illegale immigratie en mensensmokkel tegen te gaan.

EU moet strijd voor democratie steunen

Daarnaast is de Europese Unie ook veruit de grootste handelspartner van Libië, verantwoordelijk voor meer dan zeventig procent van alle Libische handel. “De Europese Unie kan nu niet doen alsof haar neus bloedt, maar moet de samenwerking per direct opschorten”, stelt Sargentini.

“Met dit signaal kan de Europese Unie de Libiërs laten zien dat zij hun strijd voor democratie steunt, terwijl we Khadaffi duidelijk maken dat Europa dit soort politiek niet tolereert. De geloofwaardigheid van de Europese Unie staat op het spel: wil Europa het vertrouwen winnen van de burgers die onderdrukt worden, dan is zwijgen geen optie.”