De overheid is nog steeds niet in staat haar ICT-bestedingen duidelijk en transparant te verantwoorden. Een besparingspotentieel van mogelijk vele miljoenen wordt hierdoor misgelopen. Eerder onderzoek van de Algemene Rekenkamer hiernaar bleek te beperkt. GroenLinks wil dat het kabinet inzichtelijk maakt hoeveel euro’s uitgegeven én bespaard kunnen worden. Tweede Kamerlid Arjan El Fassed vraagt minister Spies vandaag om aanvullend onderzoek te doen naar de besparingsmogelijkheden op ICT-bestedingen bij de overheid.
El Fassed: “In een tijd dat nauwkeurig gekeken moet worden naar iedere euro die de overheid uitgeeft, is het zorgelijk dat dit kabinet geen goed beeld heeft van de mogelijkheden om op dit gebied besparingen te realiseren. Door ICT-kosten inzichtelijk te maken en goed te kijken naar het softwareportfolio van de overheid, kunnen significante kostenbesparingen worden behaald. Ook wil ik te weten komen hoeveel euro’s kunnen worden bespaard door de inzet van open source bij de verschillende lagen van de overheid.”
Inzet van open-sourcesoftware
GroenLinks denkt dat een deel van de besparingen kunnen worden gehaald door de inzet van open-sourcesoftware.
In het onderzoek van de Algemene Rekenkamer is het gebruik van open sourcesoftware veel te beperkt onderzocht. Hierdoor is de ware omvang van een mogelijke kostenreductie op ICT-bestedingen niet duidelijk. Ook is er destijds niet gekeken naar toekomstige ontwikkelingen op dit gebied of een vergelijking gemaakt met ontwikkelingen bij overheden in vergelijkbare landen.
Toch nam de regering de conclusie van de Rekenkamer over om vooral geen hoge verwachtingen te hebben over kostenbesparingen door toepassing van open informatietechnologie.
Maar deze vragen moeten eerst in een aanvullend onderzoek beantwoord worden voordat we een goed beeld op besparingen kunnen hebben.
Aantoonbaar kwalitatief beter
El Fassed: “In een toenemend aantal landen wordt de inzet van open source en open standaarden omarmd. In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden zijn recent nog belangrijke stappen gezet. Daar krijgt open sourcesoftware meer kansen. Bovendien is open sourcesoftware aantoonbaar kwalitatief beter en draagt het bij aan ICT-veiligheid."
Bijkomende voordelen zijn de vrijheid van hergebruik van data zonder restricties opgelegd door fabrikanten, geen zorgen over de toegankelijkheid in de toekomst en het zelf kunnen beslissen wanneer software vernieuwd moet worden.
"Dit kabinet moet zo snel mogelijk het laag hangend fruit aan besparingen door gebruik van open source oogsten en bovenaan haar besparingslijstjes zetten," aldus El Fassed.