GroenLinks is ontgoocheld over het europact dat vannacht in Brussel is gesloten. De regeringsleiders van de eurozone hebben vannacht besloten een begrotingsverdrag op te stellen buiten het raamwerk van de Europese Unie. Langs deze weg wordt het erg moeilijk de muntunie een effectief economisch bestuur te geven en de democratische controle te versterken, vreest GroenLinks. Zijn de regeringsleiders niet te snel gezwicht voor de Britse vetopolitiek?
"Een europact buiten de Europese Unie om maakt het bestuur van de eurozone nog onoverzichtelijker dan het al is," stelt Jolande Sap, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer.
"Het wordt bijzonder moeilijk om de Europese Commissie de voorziene rol te geven bij het afdwingen van begrotingsdiscipline en economische convergentie. Te vrezen valt dat sancties niet sneller opgelegd zullen worden, zoals de bedoeling was, maar juist ten prooi vallen aan gesoebat tussen regeringen. Het Europees Parlement dreigt helemaal buitenspel te worden gezet."
"De Britse premier Cameron heeft een destructieve rol gespeeld met zijn chantagepolitiek," zegt Europarlementariër Bas Eickhout.
"Het is terecht dat de andere regeringsleiders niet gezwicht zijn voor zijn eis om de Londense City uit te zonderen van toekomstige financiële regelgeving. Het was nota bene de ontsporing van de financiële markten die de eurocrisis inluidde. Maar waarom hebben Rutte en de zijnen Cameron een veto gegeven dat hij niet bezit? De Europese Raad kan bij meerderheid besluiten om een verdragswijziging in gang te zetten en een Conventie bijeen te roepen. Dan was het voor Britse politici veel moeilijker geworden om te volharden in no, no, no."
"Rutte heeft wat uit te leggen," constateert Sap.
"Ik zou ook willen dat het Europees Parlement en de nationale parlementen snel met elkaar in overleg treden om te bezien hoe zij samen invloed kunnen nemen op de verdragsherziening. Anders wordt het weer achterkamertjespolitiek. Wat mij betreft doen ook de Britse en Hongaarse parlementen mee, want die hebben niets te winnen bij de splendid isolation van hun regeringen."
GroenLinks is evenmin te spreken over de rol van de Duitse bondskanselier Merkel.
Eickhout: "Door haar toedoen is het voorstel om van het permanent noodfonds ESM een bank te maken gesneuveld. Het fonds kan dus niet gevoed worden door de Europese Centrale Bank. Gevolg is dat er twijfels blijven over het blusvermogen van dat fonds. Bij het bedwingen van de eurobrand worden we wel erg afhankelijk van het IMF en van de bereidheid van niet-Europese landen om via het IMF bij te springen. Europa maakt zichzelf zwakker dan nodig is."