Vrijdag 9 september ging Jolande Sap (voorzitter Tweede Kamerfractie) op werkbezoek in Zeeland, samen met de Kamerleden Liesbeth van Tongeren en Rik Grashoff, senator Marijke Vos en vele Zeeuwse GroenLinksers. In gesprek met burgers, boeren en ondernemers, over kerncentrales, ontpoldering en duurzaamheid.
Hedwigepolder
Als eerste staat een bezoek aan de Hedwigepolder op het programma. Op 9 juni 2009 nam de regering ‘na rijp beraad’ het besluit deze polder weer aan de natuur terug te geven. Staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) heeft andere plannen, waar GroenLinks niks in ziet (lees meer). Aan de voet van de dijk van het Verdronken Land bij de te ontpolderen gebieden wordt de bus opgewacht door boeren met een duidelijke mening: “ontpolderen NEE”. Boeren en belanghebbenden proberen de GroenLinks Kamerleden te overtuigen van de nadelen van de geplande ontpoldering. Met trekkers, muziek en spandoeken wordt de boodschap kracht bij gezet maar blijft de sfeer gemoedelijk. Eens zullen we het wel niet worden. GroenLinks houdt vast aan het natuurherstel.
Terneuzen, het Bio Bases Trainings Centre: de bezoekers staan samen met de Zeeuwse Natuur- en Milieuorganisaties stil gestaan bij de problematiek rond de Westerschelde: ontpolderen of niet-ontpolderen? Hoe komen we verder (of niet) met de natuurontwikkeling in het gebied van de Hedwigepolder en de Welsingepolder (bij Vlissingen) die misschien moet wijken door de kabinetsplannen om de Hedwige te ontzien?
Het beeld in Zeeland: de Nederlandse politiek heeft de rug niet recht gehouden. Maar ook het teruglopende maatschappelijk belang van natuur speelt een sterke rol.
Groen en ondernemen
Duurzame ondernemers komen vertellen over hun plannen en idealen. Van een multinational als DOW tot een biologische boer met een webwinkel. Hoewel duurzaam… de grootste gasafnemer en de grootste CO2-uitstoter van Nederland zitten aan tafel. Maar dat hoeft duurzaamheid niet in de weg te staan, betogen de ondernemers.
Grote wens van de ondernemers is dat de overheid mee gaat werken en waar mogelijk mee financiert. Als je echt innovatieve dingen wilt zou het prettig zijn als je leges of belastingen zou kunnen uitstellen zodat de aanloopkosten voor bijvoorbeeld een innovatieve fabriek in het begin gedrukt kunnen worden. Ook missen de aanwezige ondernemers een betere integrale aanpak van vergunningaanvragen en een langeretermijnstrategie van het overheidsbeleid.
Tip van de dag: zorg dat je investeert in de ambtenaar. Zorg dat die gaat denken zoals jij vindt dat deze zou moeten denken en geef hem het gereedschap zodat zijn politicus kan scoren.
Openbaar gedeelte
Aan de markt in Middelburg vindt in het café Cheerz ‘borrelen met Sap’ plaats. Sap vertelt wat ze gehoord heeft deze dag. Liesbeth van Tongeren kondigt een referendumwet kernenergie aan. GroenLinks wil dat 300.000 mensen met een handtekening een referendum kunnen afdwingen over een nieuwe vergunning voor een kerncentrale zodat alle Nederlanders zich over zo’n vergunning kunnen uitspreken (lees meer).
In de media
- "Jolande Sap: ontpoldering Hedwigepolder is onvermijdelijk" PZC, vrijdag 9 september (naar pagina met videofragment of hieronder)
- "GroenLinks houdt vast aan ontpolderen Hedwigepolder", omroep Zeeland, vrijdag 9 september (videofragment)
- "GroenLinks wil bindend referendum over kerncentrale", omroep Zeeland, vrijdag 9 september (videofragment)
Reportage: Paul Vermast, GroenLinks
Jolande Sap bezoekt elke maand een provincie. Het volgende bezoek is aan Noord-Brabant, op 7 oktober (naar de Agenda)