Northern Petroleum Netherland (NPN) heeft risicovolle gas- en olieboringen in het Brabantse Brakel en Wijk en Aalburg gepland. Het gaat om boringen waarbij het bedrijf een mengsel van water en chemicaliën de grond in wil pompen, het zogenaamde fraccen. GroenLinks bepleit een moratorium op deze boringen zolang we onvoldoende weten over de risico’s voor mens en milieu. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren zal dat bepleiten in het energiedebat op 26 april.
Van Tongeren:
We mogen de veiligheid van ons drinkwater niet op het spel zetten. Laten we eerst de risico’s van fraccen goed in kaart brengen. Tot die tijd zijn deze boringen onverantwoord. Je kunt jezelf sowieso afvragen of we de laatste restjes olie en gas uit de bodem moeten persen ten koste van het prachtige Brabantse landschap. Ik maak liever werk van schone energie.
Eerder heeft de minister van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie op aandringen van GroenLinks toegezegd dat hij onafhankelijk onderzoek laat doen naar de risico’s van fraccen. Tot die tijd zou hij geen vergunning verlenen voor boringen naar schalie- en steenkoolgas. Maar op schriftelijke vragen van GroenLinks antwoordt de minister nu dat dit moratorium niet geldt voor risicovolle gasboringen in zandsteenlagen. Van Tongeren:
Dat is natuurlijk gek. We weten te weinig over de risico’s van fraccen. Of het nu gaat om boringen in schalie-, steenkool-, schalie- of zandsteenlagen. Het is flauw dat Verhagen zich nu verstopt achter woordspelletjes. Het moratorium moet gelden voor alle risicovolle olie- en gasboringen op land. Laten we eerst de resultaten van het onafhankelijk onderzoek afwachten.
Zie ook:
- Op aandringen van GroenLinks heeft Minister Verhagen besloten in ieder geval tot najaar 2012 geen toestemming te verlenen voor proefboringen naar schalie- en steenkoolgas, nieuwsbericht, 3 november 2011
- "Chemicaliën bij boringen schaliegas blijken niet Europees gecheckt", nieuwsbericht met Kamervragen van Liesbeth van Tongeren, 5 oktober 2011.
- "Stop met schaliegas zolang milieueffecten niet onderzocht zijn", nieuwsbericht GroenLinks Europa, 5 september 2011