De Groene fractie in het Europees Parlement, waar GroenLinks deel van uitmaakt, protesteerde op zichtbare wijze tegen de Hongaarse mediawet, die forse inbreuk maakt op de vrijheid van de pers en van het internet. Terwijl premier Viktor Orbán van Hongarije het Europees Parlement toesprak, hielden Groene Europarlementariërs gecensureerde Hongaarse kranten omhoog.

Hongaarse voorzitter heeft boter op het hoofd

“Door vlak voor de start van haar voorzitterschap van de Raad van Ministers een wet aan te nemen die de media knevelt, heeft de Hongaarse regering het imago van de Europese Unie besmeurd,” stelt Judith Sargentini, aanvoerder van GroenLinks in het Europees Parlement. “Een serieus mensenrechtenbeleid voeren wordt uiterst moeilijk met een Raadsvoorzitter die zoveel boter op het hoofd heeft.”

Daar komt bij dat kritische vragen over de mediawet door Hongaarse bewindslieden worden ontweken of gebagatelliseerd. Dat bleek ook afgelopen maandag tijdens de hoorzitting van de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europarlement. Sargentini: “De verantwoordelijke Hongaarse minister blonk uit in nietszeggende antwoorden. Deze arrogante houding vraagt om protest. Niet alleen in de straten van Boedapest, maar ook in de Europese volksvertegenwoordiging.”

Apart debat over mediawet geblokkeerd

De Groene fractie had graag een apart plenair debat gevoerd over de Hongaarse mediawet, om de gedachtewisseling over de prioriteiten van de Raadsvoorzitter niet te doorkruisen. “Helaas hebben de politieke vrienden van Orbán, de christendemocraten in het Europarlement, zo’n debat geblokkeerd,” constateert Sargentini.

“Ik maak mij grote zorgen over de reflex van de christendemocraten om schendingen van de mediavrijheid door bevriende regeringen toe te dekken,” vervolgt Sargentini. Ook Berlusconi houden zij de hand boven het hoofd. “Hoe kunnen we van kandidaat-lidstaten eisen dat ze voldoen aan onze  criteria voor democratie en mensenrechten, als we er zelf een loopje mee mogen nemen?” Het Europees Parlement zou bij uitstek de instelling moeten zijn die opkomt voor de rechten van burgers. Door dat na te laten bij mensenrechtenschendingen binnen de Europese Unie, maakt het Europarlement het moeilijker voor de Europese Commissie om op te treden.

Kroes aanmoedigen

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft moed betoond door aan geven dat de Hongaarse mediawet niet alleen op gespannen voet staat met Europese richtlijnen voor audiovisuele diensten, maar ook met Europese grondrechten. Sargentini: “We zouden haar aan moeten moedigen een serieuze grondrechtentoets uit te voeren op deze wet.” Maar met de weigering van de grote fracties uit het Europarlement om zich uit te spreken – naast de christendemocraten vonden ook de sociaaldemocraten een debat niet nodig – laat het parlement Kroes in de steek. Zij moet nu in haar eentje de kastanjes uit het vuur halen.