Het Europees Parlement is er maandagnacht niet in geslaagd om de Europese ministers van Landbouw te overtuigen van een verbod op kloonvlees. In overleg probeerden Europarlement en ministers overeenstemming te bereiken over nieuwe Europese regels voor het op de markt brengen van nieuwe voedingsmiddelen. Het vlees van nakomelingen van gekloonde dieren valt daar onder. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout zat in het onderhandelingsteam van het Europarlement dat tot dinsdagochtend half zeven aan een dood paard leek te trekken: “De lidstaten, in het bijzonder Nederland, gaven geen millimeter toe.”
Niet in de schappen
“Het Europarlement wil het vlees van nakomelingen van gekloonde dieren niet in de schappen zien”, aldus Eickhout. “We waren bereid om in de onderhandelingen toezeggingen te doen. Maar de angst voor de Wereldhandelsorganisatie is voor de EU-lidstaten de reden om risico's voor de volksgezondheid te verantwoorden.”
Meer ziektes
Volgens de Europese Voedselauthoriteit leven gekloonde dieren korter en hebben ze meer ziektes. Daarnaast is een genetisch identieke veestapel veel kwetsbaarder als er een grote ziekte uitbreekt. Het Europees Parlement wilde daarom eigenlijk een verbod op vlees van de nakomelingen van gekloonde dieren, maar was uiteindelijk bereid het toe te staan onder de voorwaarde van goede etikettering.
Eickhout: “Dan hebben consumenten in ieder geval de keus om geen vlees van afstammelingen van gekloonde dieren te eten. Maar zelfs dit was onacceptabel voor Europese landen zoals Nederland.”
Mislukte onderhandelingen
De mislukte onderhandelingen leiden ertoe dat de oude regels voor het op de markt brengen van nieuwe voedingsmiddelen blijven gelden. “Tot mijn spijt moeten we nu wachten op een nieuw voorstel van de Europese Commissie. Het merendeel van de consumenten wil geen vlees van gekloonde dieren op zijn bord en het Europees Parlement heeft hiernaar geluisterd. Helaas hebben de lidstaten dat niet willen doen”, concludeert Eickhout.