De justitiecommissie in het Europees Parlement heeft voor het voorstel gestemd om een blauwe kaart in te voeren om arbeidsmigratie te bevorderen. GroenLinks vindt het jammer dat de deur niet wat verder wordt opengezet voor mensen die hier willen komen werken.
Kathalijne Buitenweg: "De blauwe kaart kan alleen worden toegekend aan hooggekwalificeerde werknemers. Dat vind ik wel erg beperkt. De Europese beroepsbevolking zal gaan krimpen en dan hebben we die mensen juist hard nodig."
Concurrentie van andere landen
Een van de vereisten voor het verkrijgen van een blauwe kaart is dat iemand minimaal 1,7 keer modaal moet verdienen. "Nu al trekken de Verenigde Staten en Canada veel meer arbeidsmigranten aan. Willen we met hen kunnen concurreren, dan moeten we het echt eenvoudiger maken voor mensen om hier te gaan werken en niet zo'n hoge inkomensdrempel opwerpen." aldus Buitenweg.
Leeftijdsdiscriminatie
In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie werden migranten onder de dertig gediscrimineerd, voor hen zou het namelijk moeilijker zijn om aan een blauwe kaart te komen. De justitiecommissie in het Europees Parlement heeft de regels voor mensen onder en boven de dertig nu gelijk getrokken. Buitenweg: "Het is toch raar dat mensen onder de dertig moeilijker in Europa aan het werk kunnen omdat er veronderstelt wordt dat ze te weinig ervaring hebben?"
Europees migratiebeleid
GroenLinks wil graag een Europees migratiebeleid. De lidstaten hebben tot nu toe vooral regels afgesproken om mensen uit te zetten of buiten de deur te houden. "Maar om werkelijk migratiebeleid te voeren, moeten we realistisch zijn. Het is begrijpelijk dat mensen hier willen komen om een beter leven op te bouwen. Om illegale migratie te verminderen is het dan ook nodig dat die mensen ook kansen hebben om legaal in Europa te werken. Die kans biedt de blauwe kaart, maar die kans is nog niet groot genoeg." aldus Buitenweg.