Volgens GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout staan de Nederlandse natuurplannen haaks op de Europese biodiversiteitstrategie. Dinsdag presenteerde de Europese Commissie de biodiversiteitstrategie voor de komende tien jaar. “Nederland wil stoppen met de aanleg van verbindingszones tussen beschermde natuurgebieden, terwijl het volgens de Commissie essentieel is om deze natuurgebieden aan elkaar te rijgen”, concludeert Eickhout. “De biodiversiteit in Europa gaat al jaren in rap tempo achteruit, terwijl Europese regeringsleiders, waaronder premier Rutte, afgelopen jaar hebben afgesproken dit binnen tien jaar een halt toe te roepen.”
Natura 2000
Europese regelgeving, Natura 2000, is ingesteld om de belangrijkste natuurgebieden in Europa te beschermen. Maar op dit moment verkeert maar zeventien procent van de soorten en elf procent van de belangrijkste ecosystemen in goede staat.
Volgens Eickhout ligt het probleem bij de uitvoering: “Het is tijd dat Europa de daad bij het woord voegt en van biodiversiteit een belangrijk uitgangspunt maakt bij de hervorming van het landbouw- en visserijbeleid en daarnaast voldoende financiële middelen vrijmaakt. De drastische bezuinigingen op het natuur- en landschapsbeleid die de Nederlandse regering voorstelt zijn niet in lijn met de doelen waaraan zij zich in Europa heeft gecommitteerd.”
Ecosystemen
Biodiversiteit is belangrijk, het is de verscheidenheid van verschillende dieren- en plantensoorten in de natuur. Bij het wegvallen van bepaalde soorten, kan een heel ecosysteem in elkaar storten, met enorme gevolgen. Maar liefst zestig procent van de ecosystemen zijn aangetast, vijfenzeventig procent van de visvoorraden zijn overbevist en elk jaar wordt zo'n dertien miljoen hectare tropisch bos ontgonnen. De situatie is nijpend, stelt Eickhout: “Door toedoen van de mens sterven er per jaar honderd tot duizend keer meer soorten uit dan natuurlijk is. Vooral de armsten in de wereld zijn hiervan de dupe, want zij zijn vaak direct afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen.”