GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij dat het Europees Parlement vandaag instemde met een richtlijn die het makkelijker maakt om gezondheidszorg in het buitenland te ontvangen. Eind vorig jaar bereikte het Europarlement hierover al overeenstemming met de Europese ministers. Eickhout: “Deze wetgeving creëert duidelijkheid voor patiënten die over de grens naar het ziekenhuis gaan. Tegelijkertijd kunnen landen nog steeds op de rem te trappen als het nationale zorgstelsel gevaar loopt.”

Het plan in hoofdlijnen:

  • Voor zorg waarvoor niet in een ziekenhuis hoeft worden overnacht, kunnen patiënten in een ander land zorg krijgen. Ze krijgen de kosten dan achteraf vergoed tot aan het bedrag dat in eigen land vergoed zou worden.
  • Voor ziekenhuiszorg met overnachting mogen lidstaten een systeem instellen waarbij patiënten vooraf toestemming moeten vragen. Een land mag niet zomaar een aanvraag voor grensoverschrijdende gezondheidszorg weigeren.

Voordelen voor patiënten

Eickhout ziet duidelijke voordelen voor patiënten: “Soms ligt het dichtstbijzijnde ziekenhuis net over de grens. Ook beschikt een land soms niet over de benodigde expertise, bijvoorbeeld bij zeldzame aandoeningen. In dit geval voorziet de richtlijn dat lidstaten beter gaan samenwerken.”

Gevoelige wetgeving?

De wetgeving ligt erg gevoelig bij de Europese lidstaten, die graag de totale controle willen houden op hun zorgstelsels. Eickhout vindt die bezorgdheid niet nodig: “Gezondheidszorg is een basisbehoefte en met deze wetgeving blijven patiënten recht hebben op kwaliteitszorg in eigen land. Er zal geen situatie ontstaan waarin verzekeraars patiënten naar het buitenland sturen, omdat de zorg daar goedkoper is. Uitgangspunt is de patiënt, die in bepaalde gevallen liever over de grens gaat voor zorg. Voor deze patiënten is nu een wettelijk kader geschapen.”

De richtlijn zal dit jaar in werking treden, lidstaten hebben daarna dertig maanden de tijd om de regels in nationale wetgeving om te zetten.