GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters wil dat bibliotheken in staat worden gesteld hun dienstverlening aan te passen aan de eenentwintigste eeuw. Zij vindt het opmerkelijk dat uitgevers aan bibliotheken beperkingen opleggen aan het uitlenen van e-books. “De uitgevers voeren een achterhoedegevecht. Het is natuurlijk niet aan bibliotheekleden uit te leggen dat een e-book al is uitgeleend”, aldus Peters.
Peters vindt het ook opmerkelijk dat auteurs en uitgevers wel een vergoeding krijgen als er een ‘ouderwets’ boek wordt uitgeleend, maar dat dit nog niet is geregeld voor e-books. Zowel de praktijk als de wet- en regelgeving moet nog worden aangepast aan de nieuwe digitale werkelijkheid. Peters stelt daarom schrijftelijke vragen aan Marja van Bijsterveldt, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Schriftelijke vragen
Schriftelijke vragen van het lid Peters aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de beperkte uitleenmogelijkheid van e-books door bibliotheken (ingezonden 27 april 2010)
- Hebt u kennisgenomen van het artikel ‘Het spijt ons, maar het e-book is al uitgeleend?’ in De Pers van 27 april 2010?
- Bent u met mij van mening dat het van groot belang is dat bibliotheken klaar worden gestoomd voor de digitale toekomst?
- Zijn de pilots met ‘digitale distributie’ aangekondigd in het programma ‘Digitale Openbare Bibliotheek’ al van start gegaan?
- Worden er in deze pilots ook restricties gesteld aan het aantal keren dat een e-book mag worden uitgeleend? Bent u het met mij eens dat dit een onlogische restrictie is? Zo nee, waarom niet?
- Klopt het dat er wel een wettelijke regeling is voor leenvergoedingen van gewone boeken, maar dat die er niet is voor e-books? Zo ja, bent u bereid dit wel wettelijk te regelen?