Europarlementariër Judith Sargentini waarschuwt voor de gevolgen van de inzet van internetfilters tegen downloaders: aantasting van de netneutraliteit, schending van de privacy en duurdere internetabonnementen. Eurocommissaris Michel Barnier voor Interne markt kondigde de filters woensdag aan in zijn nieuwe strategie voor intellectuele eigendomsrechten.

Wetsvoorstel

Barnier kondigt voor 2012 een wetsvoorstel aan dat ertoe moet leiden dat internetproviders in heel Europa gaan meewerken aan de bescherming van auteursrechten. Dat betekent dat providers, op last van de entertainmentindustrie, het zonder toestemming up- of downloaden van bijvoorbeeld muziek en films moeten trachten te blokkeren, constateert Sargentini.

Sargentini: “Deze strategie is een heilloze weg. De netneutraliteit wordt aangetast als Hollywood en platenmaatschappijen gaan bepalen waar je wel of niet heen mag surfen op internet. De privacy staat op het spel, omdat providers al je bits en bytes zullen moeten inspecteren. De kosten van internetfilters zullen uiteindelijk door de consument betaald worden.”

Vooringenomenheid

Het stoort Sargentini dat Barnier over 'illegaal downloaden' spreekt. “Het gratis downloaden, voor eigen gebruik, van auteursrechtelijk beschermde tekst, muziek of beelden is in Nederland niet illegaal en dat moet zo blijven.” Barnier haalt de cijfers van de entertainmentindustrie aan om te onderstrepen dat downloaden tot banenverlies leidt. Dat getuigt van vooringenomenheid. “Waarom verwijst hij niet naar onafhankelijke studies die laten zien dat veel makers gebaat zijn bij de uitwisseling van hun werk via internet en dat downloaden een positief welvaartseffect heeft?” vraagt Sargentini.

Internetproviders als doorgeefluik

Een meevaller is dat Barnier voorlopig niet van plan is de richtlijn elektronische handel te wijzigen. Daarin is het beginsel van mere conduit opgenomen, dat de aansprakelijkheid van internetproviders voor het verkeer via hun netwerken beperkt. Zij zijn louter een doorgeefluik, dat is de basis van een vrij en open internet. Dit beginsel geeft providers in elk geval een juridisch argument om zich te verweren tegen opgedrongen internetfilters.