GroenLinks komt woensdag met een amendement om werken te laten lonen. Mensen met een minimumloon houden in het GroenLinks-plan geld over, zonder dat mensen met een uitkering er op achteruit gaan. Het kabinet kort juist 2.000 euro op het sociaal minimum. Het alternatief van Tweede Kamerlid Jesse Klaver draait dit terug en zorgt er ook nog voor dat meer mensen aan het werk kunnen. Dit regelt hij door de belasting op arbeid te verlagen en de belastingen te vergroenen.

Klaver: “GroenLinks wil mensen weerbaar maken, dat kan het beste met een baan. Het kabinet verlaagt de armoedegrens om mensen aan het werk te zetten. Ik laat zien dat je mensen ook sociaal kunt stimuleren te gaan werken.”

De Kamer debatteert woensdagmiddag over uitkeringen en het minimumloon. Het kabinet verlaagt het sociaal minimum met 2.000 euro per jaar en stuurt zo 518.000 mensen met een uitkering de armoede in.

Door het afschaffen van de zogenaamde dubbele heffingskorting dalen de minimumlonen. Voor een gezin in de bijstand is het dan niet aantrekkelijk om aan het werk te gaan. Dit probleem lost het kabinet nu op door dan maar de uitkeringen ook te verlagen.

Belastingen vergroenen

GroenLinks presenteert een sociaal en toekomstgericht alternatief hiervoor. In zijn amendement stelt Klaver voor om de belasting op arbeid juist te verlagen.

Het plan wordt gefinancierd door de belastingen te vergroenen. Mensen op het minimumloon gaan er zo juist op vooruit, mensen in een uitkering houden hetzelfde.

Zo gaat werken dus extra lonen.

Klaver: “Je moet mensen niet afknijpen om ze aan het werk te krijgen, maar werken echt lonend maken. Ik kies ervoor mensen een voordeeltje te bieden als ze gaan werken. Mijn amendement levert banen op en is nog groen ook, dat is mooi meegenomen.”