GroenLinks Tweede Kamerlid Mariko Peters presenteert vandaag haar Wob initiatiefwetsvoorstel om de openbaarheid van bestuur en vrijheid van informatie te verruimen. De Wob gaat op de schop! De huidige Wob kent veel mankementen. Veel onvoorzichtig bestuurlijk handelen en bestedingen blijft oncontroleerbaar doordat informatie uit de openbaarheid wordt gehouden, zoals bij mislukte ict-projecten als de databank vingerafdrukken of grote infrastructurele werken als de HSL.

Peters: "Teveel informatie blijft nu geheim. Burgers, journalisten, bedrijven en maatschappelijke organisaties moeten op elk moment de overheid kunnen controleren om te zien of regels worden nageleefd en geld en kansen niet worden verspild. Maar dat niet alleen. De overheid moet zich systematisch open durven stellen voor de creativiteit, innovatiekracht en suggesties die vanuit de samenleving komen om het bestuur beter te maken."

In het initiatiefwetsvoorstel worden de volgende punten geregeld:

  • toegang tot overheidsinformatie wordt een recht in plaats van gunst
  • er komt er een onafhankelijke informatiecommissaris die toezicht houdt op   openbaarheid
  • alle met publiek geld gefinancierde publieke diensten worden open en  transparant
  • openbaarheid wordt de regel, uitzonderingen worden verscherpt
  • informatie komt sneller en systematisch digitaal beschikbaar, vindbaar met een register, in open standaard en geschikt voor hergebruik

Peters: "Nederland scoort qua transparantie van bestuur matig op de internationale ranglijsten. In een democratische samenleving in het digitale tijdperk moeten burgers en bedrijven 24/7 mee kunnen doen. De politiek heeft niet alle oplossingen en doet niet automatisch alles op de beste manier. Een transparante overheid maakt de samenleving slimmer en sterker.”

Het concept-initiatiefwetsvoorstel vindt u hier (pdf)

Memorie van toelichting (pdf)

Schrijf mee aan de nieuwe Wob

Een wetsvoorstel als deze kan niet zonder input van diegene die er straks gebruik van wil maken en dat zijn wij allemaal. Peters opent een consultatie ronde en nodigt geïnteresseerden uit voor input en commentaar. Technisch, juridisch, politiek, ideologisch, bestuurlijk of literair, want het moet vooral ook een toegankelijke wettekst zijn.

Meer informatie hierover is te vinden op: http://nieuwewob.nl/category/artikelen/

Prijsvraag Preambule

Ieder wetsvoorstel heeft een preambule nodig. Peters wil breken met de gewoonte dat preambules onleesbaar en ambtelijk juridisch zijn. Daarom schrijft ze een prijsvraag uit voor een mooie, leesbare en vormgevende preambule die de idealen van de open samenleving in het digitale tijdperk verwoordt.

Jury

Een jury bestaande uit: oud-kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven, schrijver P.F. Thomese en Wob-specialist Roger Vleugels, zal de winnende tekst voor de eerste burgerpreambule van Nederland selecteren. De jury en Peters hopen dat dit een wervende burger-preambule wordt.

Meer informatie over de prijsvraag vindt u op: http://nieuwewob.nl/preambule/

Geïnteresseerden kunnen tot 29 juni reageren. Na verwerking van de inzendingen en het kiezen van de preambule wordt het wetsvoorstel voor 7 juli (Tweede Kamer zomerreces) ingediend. Na advies van de Raad van State zou de Tweede Kamer het voorstel komend najaar kunnen behandelen.

Hier vindt u een uitgebreide presentatie van het wetsvoorstel, de consultatie en de prijsvraag